Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bravo voor brons

en het beste moet nog komen Nina Derwael (17) bewijst dat ze in 2020 mag mikken op olympische medaille

- HANS JACOBS

NINA DERWAEL HAALT EERSTE BELGISCHE MEDAILLE OP WK TURNEN

Toen ze klein was, sprong ze van kasten en deed ze evenwichts­kunstjes op alles wat los en vast zat. Nu zet ze op haar zeventiend­e de turnwereld in vuur en vlam met een bronzen medaille op haar eerste WK. Ongezien in België. En het beste kan nog komen. Want Nina Derwael mag mikken op een olympische medaille in Tokio 2020. “Ik kan nog beter.”

“Ik ben een beetje bang dat mijn gsm zal ontploffen. Ik ben begonnen met mijn berichtjes te lezen, maar ben er nog lang niet door.”

Gistervoor­middag, Montréal, Canada. Nina Derwael heeft een dag eerder een voor België historisch­e prestatie geleverd – haar bronzen plak op de brug met ongelijke leggers is de eerste WK-medaille in de Belgische turngeschi­edenis – en heeft naar eigen zeggen goed geslapen. Want stel u vooral geen wilde feestnacht voor. Glaasje bubbels voor de ouders, fruitsap voor de turnsters. “We hadden een receptie in het hotel en zijn dan gaan uit eten.”

Is de eerste Belgische WK-medaille een verrassing? Bijlange niet.

Yves Kieffer, haar Franse coach: “Ze pakte de Europese titel. Ze won het toptornooi van Parijs. Ze heeft de oefening met de op één na hoogste startwaard­e. Als Nina die finale haalde en ze voerde haar oefening correct uit, dan pakte ze goud, zilver of brons. Het belangrijk­ste was dat ze een medaille pakte.”

Derwael: “Mijn gezicht klaarde op

toen ik de score zag (15.033, nooit

scoorde ze hoger, red.), het aantal punten blijft altijd afwachten. Dat ik mijn oefening goed kon uitvoeren, daar twijfelde ik af en toe aan – het kan altijd misgaan – maar daar heb ik nooit over nagedacht. Nooit had ik last van zenuwen, ook al werd er nog nooit zoveel naar mij gekeken.”

Haar mama omschreef haar immers niet zomaar als een ‘ijskonijn’. Stalen zenuwen bedoelt ze daarmee, een zegen in een sport waar de mentale druk enorm is.

Kieffer: “Het is belangrijk dat ze bevestigt en met die druk om kan. Niet toevallig is ze de enige die op het EK een medaille pakte en nu in de finale stond.”

En wat nu? Flashback naar die Europese titel eerder dit jaar. Derwael stapt met haar gouden medaille van het vliegtuig, tijdens de rit naar huis zegt ze tegen haar papa, gewezen Genkvoetba­ller Nico Derwael, dat ze die titel alweer is vergeten en al aan het volgende doel denkt: het WK. Derwael ten voeten uit, altijd op zoek naar de ultieme perfectie.

Op naar de hoogmis van het turnen, de Olympische Spelen? Derwael: “De Spelen van Tokio 2020 zijn nog ver weg, we hebben nog even tijd. (lacht) Maar natuurlijk kan ik nog vooruitgan­g maken. Een nog hogere startwaard­e, hoe moeilijk ook, moet ik aankunnen. Ook al heb ik heel lang gedroomd van deze medaille, ik kan nog beter.”

Niet gelakt

Dat zijn geen dromerige tiener-

wensen, maar de realiteit, zegt Kieffer. Derwael, zegt hij, kan niet alleen nog haar oefening perfection­eren, maar is al bezig met nieuwe elementen. De hamvraag: waar kan dit eindigen?

Kieffer: “Het is belangrijk, ook voor haar, dat de rest nu weet: Nina is medailleka­ndidate op de Olympische Spelen van Tokio.”

En niet alleen op ‘haar’ brug met ongelijke leggers. Haar coaches – Kieffer vormt een duo met zijn vrouw Marjorie Heuls – geloven dat ze nog meer vooruitgan­g kan maken in de allroundco­mpetitie, waar ze op dit WK als achtste eindigde.

“Ondanks een val aan de balk eindigt ze achtste, anders stond ze misschien daar al op het podium. Dit zal haar motiveren om daar ook tegen Tokio een rol van betekenis te spelen. Tegen de Spelen van Tokio 2020 zal ze op haar top zijn. De brug met ongelijke leggers is immers een nummer dat jaren en jaren training vergt. Er zullen heel weinig volledig nieuwe turnsters zijn die tegen dan een oefening van absolute wereldklas­se kunnen presentere­n. De medailles zullen worden verdeeld tussen diegenen die nu al top zijn.”

Tot slot een prangende vraag. Het is een ritueel voor elke competitie, de nageltjes in de gepaste kleur lakken. Ze koos al eens zilver, ze koos al eens goud. Wat de winnende kleur van Montréal was?

Derwael lacht. “Ik heb ze voor de gelegenhei­d niet gelakt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nina Derwael (rechts) naast de Chinese wereldkamp­ioene Yilin Fa en de Russische Elena Eremina, die zilver veroverde. FOTO PHOTO NEWS
Nina Derwael (rechts) naast de Chinese wereldkamp­ioene Yilin Fa en de Russische Elena Eremina, die zilver veroverde. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium