Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goffin in bloedvorm naar Lotto Arena

David Goffin na vierde ATPtornooi­zege opnieuw in top tien

- HANS JACOBS

Een vierde ATPtornooi aan zijn scalp – zijn tweede in twee weken; vandaag weer in de top tien; virtueel geplaatst voor het kampioenen­bal van de Masters, de beste acht van het seizoen: David Goffin is bezig aan zijn beste seizoen ooit.

In TokIo had Goffin niet zo heel veel moeite met de Fransman Adrian Mannarino, nummer 31 van de wereld: 6-3, 7-5 in minder dan anderhalf uur. Met vier ATP-titels steekt Goffin Xavier Malisse, die drie ATP-titels pakte, voorbij, maar Goffin was sowieso al de beste Belg afgaande op zijn ranglijst. Totnogtoe mag zijn Aziatische tournee er wezen: negen gewonnen wedstrijde­n op rij. Goffin: “Dit waren uitzonderl­ijke weken, en in Japan pak ik mijn grootste tornooi ooit. Dit doet deugd.”

Dat levert hem onder meer een cheque van 336.900 dollar op, een luxehorlog­e, 300 flessen goede Chileense wijn, én 500 ATP-punten. Het vorige seizoen schurkte Goffin net niet tegen de top tien van de wereld aan. Tijdens de Masters in Londen, voorbehoud­en aan de beste acht, was hij toen eerste reserve (hij kreeg toen wel een pak slaag van Novak Djokovic). Dit seizoen duikt hij geregeld de top tien binnen, wint hij ATPtornooi­en én is hij virtueel opnieuw geplaatst voor de Masters (12-19 november). Hij staat momenteel zevende. Dat gevestigde waarden als Andy Murray, Novak Djokovic of Kei Nishikori met blessures al een tijd out zijn en niet meer meedingen, helpt wel.

Traditione­el wordt het nog een haasje-overspelle­tje in de resterende vier tornooiwek­en – over een week speelt hij bijvoorbee­ld voor eigen publiek in Antwerpen. Het zou wel aardig moeten mislopen wil hij er niet bij zijn.

Vandaag vliegt hij naar Shanghai, waar hij zijn positie nog wat veiliger kan stellen: hoog gedoteerd, sterk bezet, met het gros van Masterskan­didaten: Rafael Nadal, Roger Federer, Alexander Zverev, Marin Cilic, Dominic Thiem, Grigor Dimitrov, Pablo Carreno Busta en ook Goffin. Die race naar Londen hangt voor een groot deel samen met de wereldrang­lijst. Vandaag is Goffin weer top tien, door zijn winst wipt hij over de Spanjaard Pablo Carreno Busta.

Kortom: het wordt nog een druk seizoen – want in tegenstell­ing tot vorig jaar speelt België na twee jaar opnieuw de finale van de Daviscup, met speerpunt Goffin. Vorig jaar kwam Goffin afgepeiger­d aan in Antwerpen. Dit seizoen moest hij noodgedwon­gen een maandenlan­ge break inlassen, nadat hij zijn enkel had verzwikt. Dat was op Roland Garros, maar dat is niet meer te merken aan zijn spel. Op het gravel van de Daviscup, enkele weken geleden tegen Australië, speelde Goffin zijn beste graveltenn­is ooit – hij draaide Nick Kyrgios, die tegen zowat elke wereldtopp­er al won – tureluurs. Op hardcourt, een ondergrond waarop enkels en gewrichten nog meer op de proef worden gesteld, speelt hij ook opnieuw vol vertrouwen, en nooit serveerde hij beter.

Goffin: “Ik heb mijn beste tennis op hardcourt gevonden. Ik geef toe, na die twee intense weken ben ik wel fysiek vermoeid. Maar ik voel me niet mentaal moe. Die blessure in Roland Garros deed mij veel pijn op dat ogenblik, maar het resultaat is wel dat ik nu nog altijd fris ben. Ik ben de volle honderd procent terug, en heb nog altijd honger naar zeges.”

Hij wordt het zowaar nog gewoon, David Goffin. Voor de tweede opeenvolge­nde week mocht de Luikenaar een trofee kussen. David Goffin ‘‘Ik ben de volle honderd procent terug, en heb nog altijd honger naar zeges.’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? ATP TOKIO ??
ATP TOKIO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium