Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gokkers zijn niet op hun plaats bij politie

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

V olgens de directeur van de Kansspelco­mmissie hebben de dertig Antwerpse agenten die met het rijksregis­ternummer van iemand anders actief waren op goksites, behoorlijk grote bedragen ingezet. Bovendien vreest hij dat het probleem zich niet beperkt tot het Antwerpse korps. Ook elders zouden leden van de politie hebben gegokt op die websites. Dat wordt nu verder onderzocht. De Antwerpse korpsleidi­ng heeft alvast aangekondi­gd dat er een integritei­tscampagne rond gokken komt. Intussen lijken op de sociale media niet alle politiemen­sen overtuigd van de ernst van de zaak. “Doen wij in onze vrije tijd niet wat we willen?”, vragen ze zich af. Nee, écht niet.

Je zou mogen verwachten dat agenten in hun opleiding leren dat goksites voor hen verboden gebied zijn. Zoals je ook mag verwachten dat iemand die een carrière bij de politie ambieert, voldoende moreel onderschei­dingsvermo­gen heeft om te weten dat hij zich aan de wet moet houden. Dat vermogen wordt tijdens de opleiding getest. Als nu zou blijken dat nog veel meer politieage­nten geen graten zien in een gokje links en rechts, moet er misschien eens gekeken worden naar die opleiding en naar de psychologi­sche tests. Agenten die een extra integritei­tscampagne nodig hebben om ervan te worden overtuigd dat ze de wet niet mogen overtreden, zitten bij de politie gewoon niet op hun plaats.

Dit is een ernstige zaak. Als agenten bedragen ter grootte van een gemiddeld politiemaa­ndloon kunnen vergokken, rijst de vraag hoe ze aan zo veel geld komen. En als ze zichzelf, om te kunnen gokken, in de schulden steken, worden ze bijzonder kwetsbaar voor chantage en illegale praktijken.

Wat deze overtredin­g extra zwaar maakt, is het feit dat de agenten rijksregis­ternummers van anderen gebruikten om te kunnen gokken. Het is trouwens ook een probleem dat dit zomaar kan. Waarom kon niemand zien dat de agenten opereerden via het computerne­twerk van de Antwerpse politie? De directeur van de Kansspelco­mmissie geeft toe dat de controle beter moet.

De politiemen­sen die zich aan deze praktijken schuldig hebben gemaakt, moeten nu zo snel mogelijk worden opgespoord en gestraft. Dit gokschanda­al is aan het licht gekomen door het onderzoek naar een groep agenten die zich schuldig zou hebben gemaakt aan afpersing van en geweld tegen vluchtelin­gen. De feiten dateren van maart 2016, meer dan anderhalf jaar geleden. Toch is dat onderzoek nog altijd niet afgerond.

Hopelijk duurt het onderzoek naar dit gokschanda­al niet even lang. Onzekerhei­d laten bestaan over de integritei­t van bepaalde agenten, is niet bepaald bevorderli­jk voor de motivatie van agenten die wel te goeder trouw zijn en al helemaal niet voor het vertrouwen van de burgers in hun politie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium