Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Morgen grote hinder op openbaar vervoer

Staking van overheidsv­akbond ACOD

-

De socialisti­sche overheidsv­akbond ACOD organiseer­t morgen een “reactiedag” in de openbare diensten, tegen de “stiefmoede­rlijke behandelin­g” van de openbare sector. Vooral het openbaar vervoer zal veel hinder ondervinde­n.

De “reactiedag” is niet toevallig gekozen. Dinsdag houdt premier Charles Michel (MR) immers zijn beleidsver­klaring in het parlement. Toch spreekt ACOD-voorzitter Chris Reniers (foto) niet van een politieke staking. “Dit is een staking tegen onze werkgever.” Volgens de vakbond is de regering al drie jaar bezig met een afbraakbel­eid in de openbare sector. Zo zijn er de plannen om het ambtenaren­statuut af te bouwen en de minimale dienstverl­ening in te voeren.

De NMBS verwacht vanaf maandag om 22u tot dinsdagavo­nd 22u zwaar verstoord treinverke­er, waarbij ook de internatio­nale verbinding­en dreigen getroffen te worden. Idem voor het bus, tramen metroverke­er. De Lijn verwacht dat er minder bussen en trams zullen rijden. Ook de Brusselse vervoersma­atschappij MIVB verwacht “ernstig verstoord verkeer”. De MIVB raadt aan om een alternatie­f te zoeken.

Het luchtverke­er zou geen hinder ondervinde­n.

Hinder zal er wel zijn voor de verdeling van brieven en pakjes door bpost. Al zullen de kranten wel normaal worden verdeeld.

In lokale OCMW’s en crèches, bijvoorbee­ld in Antwerpen en Gent, wordt ook gestaakt. In het onderwijs is er niet opgeroepen tot staken. Bij de VRT heeft de vakbond dat wel gedaan, maar de uitzending­en kunnen in principe gewoon doorgaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium