Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dick in de miserie

Mission Impossible: Nederland moet winnen met 70 tegen Zweden om nog op WK te geraken

- BART LAGAE

Dick Advocaat, bondscoach Nederland “60 tegen Zweden is mogelijk. Is het 70? Dan maken we er nog eentje bij.”

Het Nederlands­e voetbal zit in zijn diepste put sinds november 1985 en het doelpunt van Georges Grün in de Kuip, nu het vrijwel zeker een tweede tornooi op rij mist. Door een doelpunten­festival van Zweden tegen Luxemburg (80) moet Nederland morgen in Amsterdam met minstens 70 van diezelfde Zweden winnen om nog kans te maken op barrages. Aanvoerder Arjen Robben strijkt de vlag, alleen bondscoach Dick Advocaat gelooft nog dat het lukt.

17 miljoen Nederlande­rs waken sinds zaterdag over een klinisch dode patiënt en discussiër­en over wanneer ze de stekker uit het stopcontac­t moeten halen. De kwalificat­iecampagne voor het WK in Rusland werd een lijdensweg van twee jaar, die morgen in de Amsterdam Arena zijn beslag zal krijgen. Voor veteraan Arjen Robben hoeft het allemaal niet meer. “Ik zou het telraam thuislaten”, zei hij aan de NOS over de Nederlands­e kansen tegen Zweden. “Je moet altijd blijven gaan, tot de laatste minuut. Maar je moet ook realistisc­h zijn. Je mag best zeggen wat iedereen denkt: dit is niet te doen. Ik hoop toch dat de mensen naar het stadion komen.”

Als je al moet hopen op stuntwerk van Luxemburg, weet je dat je als land niet goed bezig bent. Heel Nederland zat zaterdag tussen 18.00u en 20.00u op het puntje van zijn stoel om het scoreverlo­op in Zweden - Luxemburg te volgen. Indien Nederland zijn laatste twee partijen kon winnen, zou het gelijk komen met Zweden en zou het doelpunten­saldo beslissend zijn. Een stunt van de Luxemburge­rs tegen de Zweden – eerder speelden ze gelijk tegen Frankrijk – zou Oranje een flink eind op weg helpen.

Maar stunten deed Luxemburg niet. Wel integendee­l. Het werd in de Friends Arena in Solna precies 8-0. En laat dat net de uitslag zijn die bondscoach Dick Ad- vocaat eind september nog op hoongelach had onthaald. “Die Zweden winnen niet met 8-0. Wat een stomme vraag”, sneerde hij naar een tvjournali­st die hem de mogelijkhe­id voor de voeten had geworpen.

Het filmpje van die persconfer­entie ging zaterdag viraal op de sociale media en dreigt Advocaat te achtervolg­en tot het einde van zijn dagen. Net als de legendaris­ch geworden wissel van Arjen Robben tijdens het EK in 2004, die Nederland de nederlaag tegen Tsjechië kostte.

Nederlande­rs zouden Nederlande­rs niet zijn als ze zichzelf niet nog verder in de vernieling praatten. Na de moeizame 1-3-zege in Wit-Rusland – ironisch genoeg op slechts twee uur rijden van de grens met Rusland – sloeg Advocaat opnieuw heerlijk de bal mis. “Of 7-0 tegen Zweden reëel kan? Nee, maar 6-0 kan wel”, sprak de bondscoach, toen nog in de stellige overtuigin­g dat zes doelpunten morgen zouden volstaan. Toen de interviewe­r hem er attent op maakte dat hij een rekenfout had gemaakt, antwoordde Advocaat onverstoor­d: “Is het 7-0? Dan maken we er nog eentje bij. De realiteit is dat het heel moeilijk wordt, maar het is nog niet voorbij.” Daar denken zijn spelers anders over. De wedstrijd in WitRusland maakte pijnlijk duidelijk dat er te weinig kwaliteit in het elftal zit om te stunten. Oranje gaf in Borisov een 0-1-voorsprong uit handen en ging slechts dankzij een licht toegekende penalty en een vrijschopg­oal van Memphis Depay over de Wit-Russen.

Te weinig kwaliteit

De waarheid is dat de kwaliteit inderdaad ontbreekt bij Oranje. Als straks Arjen Robben afzwaait, zit er geen enkele wereldtopp­er meer in de Nederlands­e selectie. Vincent Janssen werd doorgestuu­rd bij Tottenham, Davy Pröpper en Daryl Janmaat spelen bij meelopers in de Premier League, Jasper Cillessen zit op de bank in Barcelona, Georginio Wijnaldum en Daley Blind zijn slechts waterdrage­rs bij Liverpool en Manchester United. Toch blijft Advocaat geloven dat een wonder mogelijk is. “We gaan niet van tevoren zeggen dat het niet mogelijk is, want het is wel mogelijk.” En toen hij geconfront­eerd werd met de uitspraak van Robben dat het niet meer kan, gaf hij zijn kapitein een standje. “Dat vind ik een vreemd antwoord.”

Nog drie wedstrijde­n zit Advocaat op de bank. Ook de oefenwedst­rijden (of alsnog de barrages?) in november zijn hem toevertrou­wd. Daarna mag Oranje opnieuw op zoek naar een nieuwe wonderdokt­er. Drie gemiste tornooien op rij, zoals tussen 1982 en 1986: het is een scenario dat Nederland vanaf volgende zomer moet

vermijden.

 ?? FOTO REUTERS ?? Dick Advocaat: believer tegen beter weten in.
FOTO REUTERS Dick Advocaat: believer tegen beter weten in.
 ?? FOTO RR ?? Het bewuste tvfragment van eind september.
FOTO RR Het bewuste tvfragment van eind september.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium