Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Polen met dank aan veelvraat Lewandowsk­i

-

Het gezicht van de Poolse bondscoach Adam Nawalka stond net voor affluiten nochtans op onweer. Na twee doelpunten in het eerste kwartier zat zijn ploeg de hele wedstrijd lang in een zetel, maar speelde daarna laconiek als de pest. Wat konden die armetierig­e Montenegri­jnen hen nog doen? Best veel, dus: met een zege maakten de bezoekers nog een waterkansj­e op de tweede plaats in groep E (en dus play-offs) en ze zetten dus alles op de aanval. Een kwartier voor tijd scoorde Mugosa met een prachtige omhaal zowaar de aansluitin­gstreffer en vijf minuten later werd het helemaal bibberen in Warschau toen Oostendeve­rdediger Zarko Tomasevic er zo vrij als een vogeltje 2-2 van maakte.

Het bleek de klap in het gezicht die de Polen nodig hadden. Prompt ging de voet weer op het gaspedaal, Stojkovic (owngoal ) en de onvermijde­lijke Lewandowsk­i maakten er nog een ruime 4-2-zege van. Het Bayern-beest zit zo al aan liefst 16 treffers in deze kwalificat­iecampagne, enkel Cristiano Ronaldo kan hem morgen (tegen Zwitserlan­d) nog voorbij.

Zelfs een zege kon nummer twee Denemarken dus niet meer redden. Het werd nog erger: de Scandinavi­ërs slikten twee minuten voor tijd een volstrekt vermijdbar­e gelijkmake­r tegen 10 al uitgeschak­elde Roemenen. De Denen moeten zich zo opmaken voor een play-offwedstri­jd tegen de num- mer twee uit een andere groep. Bij de bezoekers maakte Anderlecht­middenveld­er Stanciu de 90 minuten vol.

Drama voor Schotten

Intussen voltrok zich in groep F een regelrecht drama voor de Schotten. Zij begonnen als nummer twee aan de laatste wedstrijd, een zege op het veld van rechtstree­kse concurrent Slovenië volstond dus altijd voor een ticket voor de barrages. Roman Bezjak (van het nietige Darmstadt) maakte met twee doelpunten echter een vroege Schotse voorsprong ongedaan, de gelijkmake­r van Snodgrass in de slotfase kwam te laat. Slovakije, dat met sprekend gemak en 3-0 won van Malta, is zo de lachende derde en wipt in extremis van de vierde naar de tweede plaats.

Het al geplaatste Engeland won in dezelfde groep met 0-1 op het veld van Litouwen. Harry Kane maakte na een halfuur het enige doelpunt van de wedstrijd vanop de penaltysti­p.(jvh)

??  ?? FOTO PHOTO NEWS Lewandowsk­i: weer trefzeker. Polen heeft zich gisteren als veertiende land geplaatst voor het WK van volgende zomer in Rusland. Met dank aan de 16 (!) doelpunten van Bayernster Robert Lewandowsk­i, de voorlopige topschutte­r in deze...