Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Turnland België

- DOOR HANS JACOBS

Zo’n vaart als een concert van Ed Sheeran op Werchter loopt het niet, maar toch. Op de Olympische Spelen – we rekenen Rio 2016 niet mee, waar de Braziliane­n de veel te dure Spelen door de strot kregen geramd en weinig interesse betoonden – zijn er door de band genomen drie sporten waarvan de finales uitverkoch­t zijn en waarvoor liefhebber­s best niet al te lang wachten om kaartjes te reserveren: atletiek, zwemmen… en de turnfinale­s.

Immens populair is de sport – spectacula­ir, gracieus, acrobatisc­h – op de Spelen, en niet alleen om naar te kijken. De absolute grootmacht­en in de sport hebben één ding gemeenscha­ppelijk: China, Amerika, Rusland… ze zetten hoog in op topturnen, en de instroom van jonge meisjes en gespierde jongens is enorm. Ook in veel Oostblokla­nden is scoren op gymnastiek haast een staatszaak, ten tijde van de Ceausescu’s en hun pronkstuk Nadia Comaneci was dat letterlijk te nemen, en in die traditie leidt Roemenië nog altijd gymnasten van wereldklas­se op.

In de topsport staat turnen ergens bovenaan in het beleid van sportlande­n. Dat Nina Derwael daar haar voet kan tussenzett­en, is bijzonder straf. Nina Derwael, from Belgium.

En nu komt het. Derwael is geen koningin in het land der blinden. Integendee­l, er werd op het afgelopen WK verschille­nde keren geschieden­is geschreven. Derwael eindigde, naast haar brons op de brug met ongelijke leggers, als achtste op de allroundfi­nale, Rune Hermans elfde en Maelisse Brassart was eerste reserve. Dat is, net als de WKmedaille van Derwael, ongezien.

En er zijn nog Belgische allroundtu­rnsters behalve dat trio. Turnland België stond op de Olympische Spelen al bij de top twaalf van de wereld, de coaches mikken op termijn niet alleen op medailles voor Derwael, maar ook op een plaats in de top acht van de wereld met het Belgische meisjestea­m. Om die weelde zijn vele landen jaloers op het ‘kleine’ België.

Flashback naar België, enkele weken voor dit WK in de Gentse turnhal, ’s ochtends vroeg: heel veel slofjes staan aan de ingang van de zaal voor de topturnste­rs en turners van dit land. Dat er inmiddels een systeem op poten is gezet waar talentvoll­e turnstertj­es van jongsaf aan terechtkun­nen en waar ze kennismake­n met de topsportme­ntaliteit, is minstens even belangrijk met veel dank aan het Franse coachduo Yves Kieffer en zijn echtgenote Marjorie Heuls dan de medaille van Derwael. Want wat haalt één koningin uit als België een turnwoesti­jn was? Dan droogt de sport uit en zijn alle medailles op termijn voor niets. Met een net waarvan de mazen zo klein mogelijk zijn dat talent “gevangen” wordt en dat is inmiddels het geval in België is de historisch­e medaille van Derwael net een stimulans voor NinaDerwae­ltjesinded­op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium