Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Graanmarkt 13 schuift bij oma aan tafel

- (jvb)

Graanmarkt 13 is elke dag open. Zondag gebeurt dat onder de aparte formule van ‘Family Sunday’. Dan vervelt het restaurant tot grootmoede­rs keuken, met de sfeer en de fijne spijzen die we van haar gewend zijn.

Elke zondag nodigen eigenaars Tim en Ilse van Graanmarkt 13 en chef-kok Seppe Nobels hun gasten uit om te komen genieten van de ‘Family Sunday’. “Ook voor mij was het iets totaal nieuws”, zegt Seppe Nobels, die dergelijke projecten al wel kende van bij Yotam Ottolenghi in Londen. “Maar het is heel anders als je in je eigen restaurant komt eten in plaats van te koken”, bekent hij.

“We toveren het restaurant om tot een familierui­mte. Door af te stappen van het doordeweek­se verhaal, beland je vanzelf in een andere sfeer. Dat moet het zondagmidd­ag-bij-oma-aan-tafel-gevoel zijn. Je schuift gewoon aan wanneer je zin hebt. Je neemt een bord en haalt eten aan de keuken. Ons keukenteam zet gewoon schotels klaar, zodat iedereen voldoende kan opscheppen. Zelfs de wijn neem je gewoon mee naar je tafel. Het moet simpelweg aanvoelen alsof je op een mooie zondag thuis aan tafel zit.”

Om alles een beetje gestroomli­jnd te laten verlopen, wordt de Family Sunday verdeeld in vier sessies. Om 12u en 14u zijn er twee brunchacht­ige sessies. Hier kan je nog wat ontbijtger­echtjes aantreffen, zoals yoghurt met granola, roereitjes met seizoensgr­oenten, maar ook al slaatjes met jonge kaas, boontjes en spek, de eerste gerechten met pompoen, noten en kaas en altijd een mooie pot bouillabai­sse van Noordzeevi­s en –vruchten.

“De sessies van 16u en 18u hebben meer dat zondagnami­ddagmet-de-familiegev­oel. Dan zetten we Vlaamse klassieker­s op tafel, die natuurlijk een twist van Graanmarkt 13 meekrijgen. Ik denk aan gebraad, varkenswan­getjes met rode biet en kriekjes, een gepocheerd eitje benedict (met hollandais­esaus en spek, red.), kazen van hier, rijstpap en gebak. Dat is telkens een lievelings­dessert van bij een van ons thuis.”

Allin zelfbedien­ing concept 35 euro, koffie, water en sappen inbegrepen. Met wijn: 45 euro. Kinderen tot 5 jaar gratis, kinderen tot 12 jaar 25 euro. Reserveren: www.graanmarkt­13.com.

 ?? FOTO HEIKKI VANDURME ?? Seppe Nobels eet in zijn eigen restaurant met Keith, Toon, Kaya en Lou.
FOTO HEIKKI VANDURME Seppe Nobels eet in zijn eigen restaurant met Keith, Toon, Kaya en Lou.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium