Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ACOD belooft nog meer harde acties

Maar duizenden supporters zullen er wegens staking niet geraken met openbaar vervoer Nog tot 22u vanavond staakt de socialisti­sche vakbond ACOD tegen de besparinge­n in de openbare dienstverl­ening door de regering-Michel. Daardoor ligt onder meer het openb

- CHRISTOF WILLOCX, DIRK HENDRIKX

De socialisti­sche overheidsv­akbond ACOD staakt tot 22u vanavond tegen de hoge werkdruk, de afbouw van de pensioenen en de dreigende privatiser­ing van openbare diensten. Wellicht volgen nog meer acties.

Alleen ACOD heeft sinds 22u gisteravon­d opgeroepen tot een staking in de openbare diensten. De andere vakbonden doen niet mee, al is het goed mogelijk dat ook sommige leden van die vakbonden vandaag beslissen om toch mee te staken. Wie bijvoorbee­ld lid is van de christelij­ke vakbond ACV en vandaag mee staakt, wordt daarvoor door het ACV ‘gedekt’. Dat wil zeggen dat die persoon niet ongewettig­d afwezig is.

ACOD is kwaad op de federale en Vlaamse regering, omdat die volgens haar te weinig investeert in het personeel dat voor de overheid werkt.

Hier volgt een overzicht van de voornaamst­e redenen om te staken.

1. DE HOGE WERKDRUK

“Het aantal mensen dat voor de overheid werkt, wordt zwaar afgebouwd. Daardoor wordt de werkdruk voor het personeel dat overblijft, veel te groot”, zegt Chris Reniers, voorzitste­r van ACOD.

“Mensen die bij bus- en trammaatsc­happij De Lijn, spoorwegne­tbeheerder Infrabel of in gevangenis­sen werken, kunnen door het personeels­tekort heel moeilijk met vakantie gaan of hun overuren opnemen.”

“Ook bij de inspectied­iensten is er veel te weinig volk. Ministers zeggen voortduren­d dat ze sociale en fiscale fraude zullen aanpakken door meer inspecteur­s te sturen. Denk maar aan alles wat er fout gaat in de bouwsector of met de recente fipronilcr­isis. Maar de beleidsmak­ers verzwijgen wel dat er nauwelijks geld is om extra inspecteur­s aan te trekken. De huidige inspecteur­s hebben meer dan hun handen vol. Deze werkdruk is niet vol te houden.”

2. DE AFBOUW VAN DE PENSIOENEN

“Ambtenaren hebben vandaag een waardig pensioen”, zegt Chris Reniers. “Maar de federale en Vlaamse regering hebben de laatste tijd fors op die pensioenen beknibbeld. Ambtenaren mogen hun studiejare­n bijvoorbee­ld niet meer kosteloos laten meetellen voor hun pensioen. En leerkracht­en die bijvoorbee­ld eerst tien jaar met een gewoon contract werken in de centra voor basiseduca­tie en daarna dertig jaar statutair zijn, krijgen voor die eerste tien jaar geen statutair (en

dus hoger, red.) pensioen meer. Terwijl dat aan hen wel zo was beloofd. De contractbr­euk die de overheid hier pleegt, kan een leerkracht een pensioenve­rlies van meer dan 100 euro per maand kosten.”

Het pensioen van ambtenaren is doorgaans wel veel hoger dan dat van mensen in de privésecto­r. “Maar dat is een zwak argument”, zegt Chris Reniers. “Ambtenaren hebben geen tweede pensioenpi­jler. Mensen in de privésecto­r kunnen vaak wel rekenen op een pensioen dat hun werkgever voor hen bij elkaar spaart. Bovendien krijgt het overheidsp­ersoneel geen opslag. In de privésecto­r is er begin dit jaar wel een akkoord bereikt over een loonopslag van 1,1% bovenop de index.”

3. DE DREIGENDE PRIVATISER­ING

Federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft in augustus op Radio 1 gezegd dat hij wil bekijken of de NMBS kan worden geprivatis­eerd. ACOD heeft die uitspraak nog steeds niet verteerd. “Ik geloof wel dat Kris Peeters (CD&V) tegen die privatiser­ing is, maar Alexander De Croo (Open Vld) heeft dan weer gezegd dat een privépartn­er voor de NMBS niet ondenkbaar is”, zegt Chris Reniers. “De privatiser­ing van de NMBS ligt dus op tafel, met veel jobverlies en slechtere loonvoorwa­arden tot gevolg. Wij geven dinsdag een signaal dat dit niet kan.”

Wat hoopt ACOD met de staking te bereiken?

“Een debat over de openbare dienstverl­ening”, zegt Chris Reniers. “De regering zegt altijd dat bedrijven de motor zijn van onze economie. Maar volgens ons zijn de openbare diensten dat ook. We zullen de problemen in de openbare sector onder de aandacht blijven brengen. 10 oktober is dus maar een begin. Het is bijna onvermijde­lijk dat dit jaar nog acties zullen volgen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium