Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor Open Vld telt stress niet

Overleg tussen vakbonden en werkgevers na twee jaar mislukt Federale regering hoopt nog dit jaar knoop door te hakken

- PIETER LESAFFER

De sociale partners zijn er onderling niet uitgeraakt en dus wil de federale regering zelf voor het einde van dit jaar een beslissing nemen over de zware beroepen. Regeringsp­artij Open Vld vindt dat “psychische werkbelast­ing” – lees: stress – niet voldoende is om als zwaar beroep erkend te worden. “De focus moet liggen op zware taken die we met objectieve criteria kunnen vaststelle­n”, zegt Vincent Van Quickenbor­ne.

Nog voor het einde van dit jaar wil de federale regering haar huiswerk over de zware beroepen af hebben. Een ambitieuze planning voor zo’n gevoelig dossier. Regeringsp­artij Open Vld pleit er alvast voor om de psychische werkbelast­ing niet op te nemen als criterium voor een zwaar beroep. “De focus moet liggen op zware taken die we aan de hand van duidelijke objectieve criteria moeten kunnen vaststelle­n.”

“We gaan akkoord om niet akkoord te zijn.” Met die woorden hebben de vakbonden en werkgevers­organisati­es gisteren hun onderhande­lingen over de zware beroepen in de privésecto­r stopgezet. De regering-Michel had hen de kans gegeven zelf een regeling uit te werken, maar na twee jaar rond de pot draaien zijn ze daar niet uitgeraakt. Het water tussen werknemers en werkgevers bleek onoverbrug­baar groot.

Het is nochtans een cruciaal aspect van de hele pensioenhe­rvorming. Elke job of activiteit dat de stempel “zwaar beroep” krijgt, geeft recht op een vroeger pensioen (of een hogere pensioenui­tkering).

De vakbonden hadden voorgestel­d om daarvoor naar vier soorten criteria te kijken: veiligheid­srisico’s, fysiek zware arbeid, psychische belasting en nachtarbei­d. Dat hadden ze vertaald in een 80tal types activiteit­en. “Waardoor ongeveer alle jobs een zwaar beroep zouden worden”, aldus de werkgevers, die gruwden van zo’n scenario. Zij bleven vasthouden aan maar één criterium: nachtwerk (en onregelmat­ige uren). Volgens hen het enige criterium dat wetenschap­pelijk bewezen is.

Objectief meetbaar

Door het forfait van de sociale partners is het nu aan de regering om de knoop door te hakken.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e is ambitieus. “Voor het einde van het jaar zal de minister een voorstel aan de ministerra­ad doen”, aldus zijn woordvoerd­er. Daarbij gelden twee uitgangspu­nten: het mag de werkgevers geen administra­tieve overlast bezorgen en de criteria moeten “objectief meetbaar” zijn.

Net op dat laatste punt wringt het schoentje, vooral wanneer het over de psychische belasting gaat. Want hoe kun je objectief meten dat een job psychisch belastend is? Bacquelain­e wil nog niet vooruitlop­en op een beslissing. Maar de Vlaamse regeringsp­artijen willen de focus houden op zware taken die aan de hand van duidelijke objectieve criteria kunnen worden vastgestel­d. “Zware taken zoals nachtwerk en fysiek zwaar werk”, zegt Kamerlid Vincent Van Quickenbor­ne, de pensioensp­ecialist bij Open Vld. “Psychische belasting is niet veralgemee­nd objectief meetbaar.”

N-VA en CD&V zijn minder uitgesprok­en, maar in regeringsk­ringen is te horen dat er ook naar preventie moet worden gekeken. Met andere woorden: manieren zoeken om te vermijden dat beroepen psychisch niet te belastend worden, in de plaats van “zomaar” een ticketje voor een vroeger pensioen te geven.

CD&V-Kamerlid Sonja Becq vraagt dat de komende weken verder wordt onderhande­ld met vakbonden en werkgevers, ook al is hun overleg mislukt. “Laten we beginnen met de punten waarover al overeenkom­st is, om zo verder te werken.” Over enkele weken zou er ook een rapport op tafel moeten liggen over de zware beroepen in de openbare sector, waaronder ook de leraren vallen. Daarover zou het overleg tussen vakbonden en werkgevers wel constructi­ef verlopen. Een consensus in de publieke sector kan inspireren­d zijn voor een regeringsb­eslissing in de privésecto­r.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium