Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Luikse rechtbank verbiedt uitwijzing­en naar Soedan

Staatssecr­etaris Theo Francken tekent beroep aan

- (agy)

De uitwijzing­en naar Soedan zijn illegaal. Dat zegt een Luikse rechtbank, die België ook onmiddelli­jk verbiedt om nog door te gaan met de Soedanese identifica­tiemissie. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken tekent onmiddelli­jk beroep aan.

“We verbieden om nog Soedanezen uit het centrum van Vottem uit te wijzen.” “We verbieden de Belgische Staat om verder te gaan met de Soedanese identifica­tiemissie.” Duidelijke­r kon het vonnis van de rechtbank van Luik niet zijn. De Franstalig­e Liga voor Mensenrech­ten (LDH) had er een eenzijdig verzoeksch­rift ingediend om de repatriëri­ngen van de Soedanezen tegen te gaan.

“Het gaat om een tijdelijk vonnis”, zegt professor migratiere­cht Dirk Vanheule (UA). “De Belgische Staat is nog niet gehoord en moet tegenargum­enten kunnen aanvoeren. Het kan nog alle kanten uit, maar ook de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen oordeelde in een andere zaak al op dezelfde manier.”

“Sterk signaal”

Daarbij beroepen de rechters zich op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat zegt dat niemand aan marteling of mensonwaar­dige behandelin­g mag worden onderworpe­n. Een voorwaarde die België volgens de rechters niet kan garanderen als het mensen uitwijst naar Soedan, waar een notoir gewelddadi­g regime aan de macht is.

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt het bizar. “Bij een eenzijdig verzoeksch­rift kunnen we ons niet verdedigen, we zijn zelfs niet op de hoogte tot er een uitspraak is. Waarom heeft LDH de gebruikeli­jke procedures niet gevolgd door beroep aan te tekenen bij de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen of bij de rechtbank van eerste aanleg? Nu heeft het ons voor een voldongen feit gesteld. We tekenen dan ook beroep aan.”

We konden niet anders, aldus LDH. “De Soedanezen worden nu uitgewezen”, zegt voorzitter Alexis Deswaef. “We hebben al diverse keren gewezen op het probleem van de mensenrech­ten. Na- tuurlijk betreurt Francken onze werkwijze. Wij hebben hem stokken in de wielen gestoken. Dit is een sterk signaal: onze regering moet een beleid voeren conform de rechten van de mens.”

Bij Philippe Glaude, rechter in Luik, vond LDH gehoor. Die zit niet verlegen om een relletje. Eerder kreeg hij al de publieke opinie en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) over zich heen toen hij Farid Le Fou tot ieders verbazing vrijliet.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Theo Francken.
FOTO PHOTO NEWS Theo Francken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium