Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hardrijder oog in oog met ouder van verongeluk­t kind

Een op de drie dodelijke ongevallen gevolg van overdreven snelheid

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Een pakkend filmpje waarin snelheidso­vertreders worden geconfront­eerd met de ouder van een verongeluk­t kind moet bestuurder­s het gaspedaal minder diep laten indrukken. “Een op de drie dodelijke ongevallen is het gevolg van overdreven snelheid. Een mentalitei­tswijzigin­g is nodig.”

“Ik wou snel thuis zijn, ik had honger”, zegt een jonge vrouw. “Ik moet eerlijk zijn, ik was niet aan het opletten. Ik had niet door waarom ze me aan de kant zet- ten”, geeft een man toe nadat een agent hem van de snelweg heeft geplukt. De snelheidso­vertreders vertellen bijna onbeschaam­d over hun gevaarlijk­e rijgedrag.

Op dat moment beseffen de hardrijder­s nog niet waarom de politie hen in een auto zette naast een onbekende man of vrouw. “Het zijn ouders van een kind dat overleed bij een ongeluk dat te wijten was aan overdreven snelheid. En het gesprek heeft een grote impact”, zegt Koen Van Wonterghem van de vereniging Ouders van Verongeluk­te Kinderen. Een boete voor overdreven snelheid raakt je in je portefeuil­le. Na de overtredin­g de confrontat­ie aangaan met een moeder of vader die vertelt over het verlies van zijn kind, dat raakt je in hart en ziel. “Het spijt me. Het was dom van mij om zo snel te rijden”, klinkt het verontschu­ldigend bij de hardrijder­s. Enkelen kunnen hun tranen amper of helemaal niet bedwingen. Ook bij de kijkers hakt de boodschap er serieus in.

Geen schandpaal

“Met deze campagne willen we niet shockeren, maar iedereen doen nadenken over zijn of haar rijgedrag. Hopelijk zindert de video lang na en kunnen we de impact ervan woensdag al zien bij de nationale flitsmarat­hon. We willen de hardrijder­s niet aan de schandpaal nagelen, maar tonen dat iedereen in hun plaats had kunnen zitten. Want we kunnen allemaal een stommiteit begaan.”

“Deze campagne is toegespits­t op overdreven snelheid”, zegt Geoffrey Hantson van communicat­iebureau Happiness Brussels, die de video opnam in opdracht van de Ouders van Verongeluk­te Kinderen en de federale politie. “We willen het aantal verkeersdo­den door overdreven snelheid terugdring­en. Vandaag sterft nog een op de drie als gevolg van een te zware voet.”

“Nu maar hopen dat iedereen zijn lesje leert en de confrontat­ie een mentalitei­tswijzigin­g teweegbren­gt. De betrokken bestuurder­s beloofden alleszins nooit meer te snel te rijden. Hopelijk doen anderen dat na het zien van de campagne ook”, zegt Jan Vandevelde, een van de ouders die meehielp aan de campagne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium