Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toekomst bestaat uit GLASVEZEL

Proximus legt in Antwerpen kabels die supersnel dataverkee­r garanderen

- JAN STASSIJNS REBECCA VAN REMOORTERE

Proximus investeert de komende tien jaar 3 miljard euro in de uitrol van glasvezel, wat ons moet klaarstome­n voor de digitale evoluties van de toekomst. Glasvezel zorgt voor een snellere verbinding en hogere beeldkwali­teit, maar wat betekent dat juist?

HOE IS HET VANDAAG?

Vandaag is de meerderhei­d van de Belgische huishouden­s verbonden met het internet via het kopernetwe­rk. Die koperkabel­s kunnen de toekomstig­e vraag naar bandbreedt­e niet bolwerken.

HOE SNEL IS GLASVEZEL?

Met glasvezel worden signalen met de snelheid van het licht verzonden en ontvangen. “De uploaden downloadsn­elheden die de glasvezel aankan, hebben we thuis eigenlijk nog niet nodig, maar ze leggen de basis voor de uitrol van nieuwe technologi­eën in de toekomst”, zegt Geert Standaert, Chief Technology Officer bij Proximus. “Met de opkomst van virtual reality en nieuwe technologi­eën is een grotere bandbreedt­e binnenkort wel een noodzaak.”

In Deurne worden momenteel de eerste glasvezelk­abels geïnstalle­erd voor huizen. Eind dit jaar moeten zo vijfduizen­d woningen aangeslote­n zijn op het glasvezeln­etwerk. Nadien volgt de Diamantwij­k en in 2019 wil Proximus aan de slag gaan in de Antwerpse binnenstad. Personen bij wie thuis een glasvezel gelegd is, kunnen kosteloos migreren naar het snellere netwerk.

WAAROM IS DIT NODIG?

“Tegen 2020 wordt verwacht dat er vijftig miljard toestellen wereldwijd verbonden zijn met het internet”, zegt professor Computerwe­tenschappe­n Steven Latré, verbonden aan de UAntwerpen en IMEC, het Europees onderzoeks­centrum voor digitale technologi­e. “Dat betekent dat we thuis tien- tot honderdtal­len slimme toestellen in gebruik zullen hebben. Daarvoor is enorm veel bandbreedt­e nodig.”

Een digitale koelkast die een melding naar uw smartphone stuurt wanneer het bier op is. Of digitale toepassing­en waarmee u van op afstand uw deuren en of ramen kunt openen of sluiten. Het zijn maar enkele voorbeelde­n. “Ook voor de nieuwste evoluties op vlak van beeldkwali­teit is glasvezel onontbeerl­ijk”, zegt Latré. “Nu kijken we televisie op één scherm, maar ook virtual reality dat toelaat om 360 graden rondom je video te beleven, zorgt voor een explosie van bandbreedt­e.”

WAT IS DE STAD ERMEE?

De technologi­e kan ook steden intelligen­ter maken, de zogenaamde Smart Cities. Slimme camera’s die online met elkaar verbonden zijn, kunnen de veiligheid verhogen. Verkeersli­chten kunnen zich aanpassen aan de verkeerssi­tuatie. De huisvuilop­haling wordt efficiënte­r als de containers zelf een melding geven wanneer ze geledigd moeten worden … “Zelfrijden­de auto’s zullen ook erg veel bandbreedt­e nodig hebben om te kunnen functioner­en”, zegt Latré. “Voor de verdere automatise­ring van de industrie is het nodig om bijvoorbee­ld robots onderling data te laten versturen en ontvangen.”

Met de installati­e van de glasvezelk­abels in Deurne is Proximus aan een inhaalbewe­ging begonnen. “In de recente geschieden­is hebben andere landen zoals Litouwen en Zweden ons ingehaald met nieuwe grote investerin­gen”, zegt Latré. “Zij hebben onmiddelli­jk voor nieuwe glasvezelt­echnologie gekozen. Ongeveer een derde van de inwoners van die landen heeft glasvezelt­oegang tot aan zijn gebouw. In België is dit slechts een fractie: in zekere zin is dit dus een zeer belangrijk­e inhaalbewe­ging.”

GELDT DIT VOOR ALLE NETWERKEN?

Andere operatoren kunnen aansluiten op de infrastruc­tuur van Proximus. Concurrent Telenet mag niet aansluiten omdat de regulator een infrastruc­tuurconcur­rentie wil in stand houden en Proximus geen monopolie kan hebben op de infrastruc­tuur van glasvezel.

Een grootschal­ige uitrol van fiber-to-the-home (ftth) waarbij de glasvezel helemaal tot in de woonkamer doorgetrok­ken wordt, plant Telenet niet. Voor bedrijven biedt Telenet wel al langer glasvezel aan.

 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? we een massa In het intelligen­te huis sluiten
Daarom zal toestellen aan op het netwerk.
moeten hebben dat veel meer bandbreedt­e
dan het huidige.
FOTO'S RR we een massa In het intelligen­te huis sluiten Daarom zal toestellen aan op het netwerk. moeten hebben dat veel meer bandbreedt­e dan het huidige.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium