Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Taal geen drempel voor studie

Programma THEA laat vluchtelin­gen lessen volgen voor ze vereist niveau Nederlands behalen

- REBECCA VAN REMOORTERE

Wie hoger onderwijs wil aanvatten moet normaal een taalniveau Nederlands behaald hebben. Om de drempel van een eerste academieja­ar te verlagen, kunnen vluchtelin­gen zonder taalniveau met het nieuwe THEAprogra­mma toch al een aantal vakken volgen.

Het THEA-programma is een gezamenlij­k initiatief van Associatie Universite­it en Hogeschole­n Antwerpen (UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool en de Hogere Zeevaartsc­hool) in samenwerki­ng met Atlas, integratie & inburgerin­g Antwerpen. “Vluchtelin­gen kunnen met dit project al vroeger dan voorheen een aantal relevante vakken volgen zonder diploma Nederlands. Een vluchtelin­g-asielzoeke­r in ons land moet eerst een erkend vluchtelin­g worden om Nederlands­e taallessen te volgen en kan pas nadien studies beginnen of hervatten. Wij willen die wachttijd korter maken”, zegt Steven Debbaut, beleidsmed­ewerker vluchtelin­gen en docent sociaal werk op KdG. Sinds dit jaar is hij ook de eerste beleidsmed­ewerker specifiek voor vluchtelin­gen op KdG.

Droom: advocaat

Op KdG stapte Soulaf Abu Saeb (23) dit academieja­ar als eerste student in het traject. Soulaf volgt een paar vakken van de richting rechtsprak­tijk. Ondertusse­n volgt ze nog lessen Nederlands via Linguapoli­s, een dienst voor taalopleid­ingen aan de UAntwerpen.

Soulaf woont twee jaar in België en is gevlucht uit Syrië. Op de universite­it in Damascus volgde ze rechten. Haar droom is advocaat worden. “Ik heb al twee jaar rechten gevolgd in Syrië, maar moest vluchten. Anderhalf jaar heb ik met mijn zus in Turkije gewoond, waar we geen visum kregen. We besloten om naar België te komen, waar mijn ouders al woonden. Ik heb dus veel tijd verloren in mijn studies en wilde zo snel mogelijk opnieuw beginnen. Mijn taalniveau was na een jaar nog niet voldoende om volledig te mogen inschrijve­n, maar ik ben blij dat ik nu toch al een paar lessen kan volgen om kennis te maken met de leerstof en om andere studenten te leren kennen.”

Het studienive­au ligt volgens Soulaf erg hoog in België. “Maar ik ben gemotiveer­d om bij te leren. Ik weet al sinds mijn 13de dat ik advocaat wil worden, het liefst wil ik iets doen met internatio­naal recht. Als dat in Syrië niet meer kan, wil ik het in België doen. Ik heb in Syrië een heel leven moeten achterlate­n, nu bouw ik hier aan een toekomst. De lessen zijn moeilijk en het Nederlands is nog wennen, maar het lukt me wel. Via Linguapoli­s heb ik academisch Nederlands geleerd, dus het meeste begrijp ik ondertusse­n wel.”

Gemotiveer­d

Vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) was gisteren op bezoek bij KdG en zat er samen met Soulaf. “Ik had een interessan­t gesprek. Ze is gemotiveer­d en wil de draad opnieuw oppikken. Vandaag wil ik mijn waardering uiten voor het THEA-project en voor alles wat KdG doet rond diversitei­t”, aldus Peeters.

SOULAF ABU SAEB

Student “Ik heb veel tijd verloren omdat ik moest vluchten en wilde zo snel mogelijk opnieuw beginnen.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Soulaf Abu Saeb in gesprek met vicepremie­r Kris Peeters: “Soulaf is gemotiveer­d en wil de draad opnieuw oppikken.”
FOTO KRIS VAN EXEL Soulaf Abu Saeb in gesprek met vicepremie­r Kris Peeters: “Soulaf is gemotiveer­d en wil de draad opnieuw oppikken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium