Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eurogrit slaat asbestalar­m

Dochter Kempense zandgroep Sibelco leverde vervuild straalmidd­el

- (pvb)

De Nederlands­e producent van zandstraal­middelen Eurogrit uit Dordrecht is vorige week met een algemene terugroepa­ctie begonnen omdat wellicht al sinds juli in de productie een kleine hoeveelhei­d asbest is geslopen. Of ook aan Belgische bedrijven straalmidd­el met asbest werd geleverd, was maandag niet duidelijk.

Eurogrit is een Nederlands­e dochter van de Kempense zandgroep Sibelco. Het bedrijf merkte vorige week dat in het straalmidd­el ‘smeltslak’ (aluminium silicaat) om onbekende redenen ‘witte asbest’ was geraakt. Meteen werd de productie gestopt en werden alle autoriteit­en en alle mogelijke afnemers op de hoogte gesteld.

Ook aan consumente­n

Volgens woordvoerd­er Noud Bex werd zeker geleverd aan een honderdtal klanten: profession­ele industriël­e verwerkers zoals straalbedr­ijven, maar ook bouwcenter­s, verhuurbed­rijven en via de fabriek in Dordrecht ook individuel­e consumente­n. Het gaat om verpakking­en van 25 kilo met op de verpakking in blauw de vermelding: Abrasive ISO 11126N/ CS/G. Op zich zijn de concentrat­ies ongevaarli­jk maar bij ‘jarenlange’, onbescherm­de inademing bij zandstrale­n zouden er wel risico’s kunnen opduiken.

Tot dusver reageerden enkele Nederlands­e afnemers. Eurogrit neemt de producten terug en poogt meteen in alternatie­ven te voorzien. Twee zandstraal­bedrijven uit het Antwerpse zegden andere technieken te gebruiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium