Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Net geen record, wel een akkoord

Rutte III heeft zuinigst mogelijke meerderhei­d

- PETER MIJLEMANS

Exact op de dag dat het record regeringsv­orming – 208 dagen – in Nederland werd geëvenaard, stapten de vier onderhande­laars buiten met de mededeling dat er een akkoord was. Dat werd gisteren al voorgelegd aan de fracties. Als er geen wiel meer afloopt, dan kan de regering Rutte III eind deze maand aan de slag. Met de zuinigste meerderhei­d denkbaar.

VVD-boegbeeld Mark Rutte volgt zichzelf eind deze maand meer dan waarschijn­lijk op. Voor de derde keer al wordt hij premier, met opnieuw een andere coalitie. Dit keer een van zijn rechtslibe­rale VVD (33 zetels), christende­mocraten van CDA (19), de conservati­ef-religieuze ChristenUn­ie (5) en, als wat vreemde eend in de bijt, de links-liberale D66 (19). Gisterocht­end kwamen de onderhande­laars na een kort overleg naar buiten met de mededeling dat er een regeerakko­ord was dat onmiddelli­jk aan de fracties werd voorgelegd. Het heette dat er de tijd voor genomen zou worden om iedereen in de juiste marsorde te krijgen. Dat moet ook: met de kleinst mogelijke meerderhei­d van 76 op 150 zetels in de Tweede Kamer is de coalitie wankel. Eén dissident Kamerlid uit de meerderhei­d volstaat om de regering in de problemen te brengen.

Vanochtend komen de onderhande­laars onder leiding van informateu­r Gerrit Zalm voor de laatste keer bijeen om opmerkinge­n van de achterban te bespreken. Deze namiddag zou het regeerakko­ord officieel worden voorgestel­d. Uittredend premier Rutte kan dan als formateur aan de slag om de posten te verdelen en namen op functies te plakken. De Nederlands­e media verwachten dat Rutte III ten vroegste op 23 oktober aan het werk kan.

Geen euforie

Van enige euforie was bij de onderhande­laars geen sprake. Bij de kleinste partij CU zei voorzitter Gert-Jan Segers dat er pijnlijke compromiss­en waren gesloten. Om te vermijden dat er barsten konden ontstaan, werden daar alle verkozenen nauw bij het overleg betrokken. D66-voorzitter Pechtold had het over een “solide en duurzaam” akkoord, maar beklemtoon­de dat er ruimte was voor gesprek omdat iedereen mee aan boord moet. CDA-voorzitter Buma weet nu al dat er – vooral bij de jongere leden – veel kritiek is op onderwijs. Maar het moeilijkst leek het gisteravon­d nog te liggen bij de VVD. Daar is grote onvrede nadat was uitgelekt dat de vrijstelli­ng van het eigenwonin­gforfait – een soort belasting – voor eigenaars die hun woning hebben afbetaald, wordt afgebouwd. De “aflosboete” zou vooral oudere Nederlande­rs treffen.

Zowat het hele regeerakko­ord is de voorbije weken en dagen uitgelekt. Heel wat verkozenen zagen dat als een bewuste tactiek om de reactie van de achterban te kunnen meten. Op die manier werd vermeden dat de fractieled­en voor verrassing­en zouden komen te staan en het regeerakko­ord alsnog averij zou oplopen.

 ?? FOTO EPA ?? Een grote glimlach op het gezicht
van Mark Rutte: zijn
derde kabinet is
een feit.
FOTO EPA Een grote glimlach op het gezicht van Mark Rutte: zijn derde kabinet is een feit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium