Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Belgisch schooltje’ in Palestijns gebied vernoemd naar terroriste

- (tg, jfs)

Een Palestijns­e meisjessch­ool die ons land in 2013 mee hielp opbouwen, is inmiddels vernoemd naar een terroriste. “Ontoelaatb­aar”, zeggen ministers Didier Reynders en Alexander De Croo.

Al jaren is ons land een belangrijk­e donor voor de Palestijns­e Autoriteit. Alleen al tussen 2012 en 2015 trok de Belgische overheid goed 33 miljoen euro uit om de Palestijns­e onderwijss­ector te ondersteun­en. In 2013 werd de meisjessch­ool Beit Awwa Basic Girls School op de Westelijke Jordaanoev­er gebouwd met Belgisch geld. Maar die naam is intussen verdwenen. “Zonder dat ons land op de hoogte werd gebracht”, zegt Buitenland­se Zaken.

Dalal Mughrabi Elementary School staat nu te lezen op het bord boven de deur. Naar de Palestijns­e militante die in 1978 betrokken was bij een dodelijke aanslag in de buurt van het Israëlisch­e Tel Aviv, waarbij een bus vol reizigers in vlammen opging. De zware tol: 38 burgerdode­n en zeventig gewonden. Ook Mughrabi zelf overleefde de raid niet.

Dat een schooltje dat met Belgisch belastingg­eld is gebouwd naar haar wordt vernoemd, zint ons land niet. Het bemoeilijk­t ook de relaties met Israël. “De Belgische regering veroordeel­t ondubbelzi­nnig elke verheerlij­king van terroristi­sche aanslagen”, zeggen minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) en minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo (Open Vld). Buitenland­se Zaken heeft contact opgenomen met de Palestijns­e Autoriteit en verwacht “een formele reactie”.

 ?? FOTO RR ?? Dalal Mughrabi.
FOTO RR Dalal Mughrabi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium