Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een unieke en absurde situatie”

Vorige week verongeluk­te een fietser op de Plantin en Moretuslei. Het gevolg van een onveilige verkeerssi­tuatie, klinkt het. Zulke situaties zijn er nog, zegt de Fietsersbo­nd. Uw krant zocht ze op. Fietsers en trams hebben groen op hetzelfde moment

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Onbegrijpe­lijk, zo vindt de Fietsersbo­nd de afstelling van de verkeersli­chten op het zopas aangelegde kruispunt van de Brouwersvl­iet met de Rijnkaai. Fietsers en trams hebben er groen op net hetzelfde moment.

“Als fietser kruis je op deze plek een rechtdoorg­aande tram. Dat is uniek en absurd”, reageert Renaat Van Hoof, voorzitter van de Antwerpse Fietsersbo­nd. “Wettelijk gezien moet je altijd voorrang geven aan een tram. Dus voetganger­s en fietsers zijn sowieso verplicht te stoppen. Maar het feit dat de twee tegelijker­tijd groen hebben, is gewoonweg gevaarlijk. Bovendien is de opstelplaa­ts tussen de rijbaan en het tramspoor zodanig smal dat mensen met een bakfiets moeten kiezen tussen half op de rijbaan staan of onder de tram terechtkom­en.”

Van Hoof vraagt zich zelfs af of deze situatie in overeenkom­st is met de verkeerswe­tgeving. “In de wegcode staat dat wanneer een bepaalde verkeersst­room groen licht heeft, een kruisende verkeersst­room op een dwarsweg geen groen mag hebben.”

De dienst mobiliteit van de stad Antwerpen liet ondertusse­n al weten het probleem te zullen aanpakken. Schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) zit daarover vandaag samen met de bevoegde diensten. “Dat is een goede zaak”, reageert Van Hoof. “Maar in eerste instantie vind ik het onbegrijpe­lijk dat een kruispunt op deze manier wordt goedgekeur­d. De inrichting van een traject als dit wordt door talloze mensen bekeken. Het zou gewoon zo ver niet mogen komen.”

Antwerpse verkeersju­ngle

Voor de fietsers is het op dit moment dus nog uitkijken geblazen.

“Ik had er eigenlijk nog niet op gelet. Goed dat je het me zegt”, reageert de Gentse Charlotte Verplancke, die zich een weekje in Antwerpen met de fiets verplaatst. “Als fietser ga je er toch vanuit dat je kunt doorrijden wanneer je groen hebt. Dan verwacht je niet dat er een tram op je kan afkomen.”

Een haastige fietser met Nederlands­e tongval lacht dat ze “de verkeersju­ngle van Antwerpen” al lang gewoon is. “Maar het zou veiliger zijn mocht de situatie aangepast worden.”

Van die mening is ook Antwerpena­ar Eddy De Pessemier. “Ik fiets hier wekelijks en heb inderdaad al gemerkt dat je hier als fietser goed moet opletten of je komt onder de tram terecht. Bovendien moet je een tram altijd voorrang geven. Dus lig je eronder, dan ben je nog in fout ook. Ik begrijp niet dat deze verkeersli­chten niet be- ter op elkaar afgestemd werden. Je moet hier al zo lang wachten om te mogen oversteken, dan ver- wacht je niet dat er nog eens een tram op hetzelfde moment groen heeft als jij.”

De lange wachttijd viel ook de Fietsersbo­nd op. “Als fietser moet je ongeveer 90 seconden wachten. Ik hoop dus dat wanneer er een aanpassing komt in de afstelling, dat er geen groenfase van de fietser wordt afgenomen. Want dat zou betekenen dat je als fietser drie minuten moet wachten. En dat is onacceptab­el.”

Bang om een fietser te raken

En er zijn nog punten in Antwerpen waar de fietser maar beter kan uitkijken, weet de Fietsersbo­nd. “Bijvoorbee­ld op het kruispunt van de Mechelsest­eenweg met de Britselei, aan de Nationale Bank. Fietsers en voetganger­s die daar groen hebben, moeten uitkijken voor de tram die links achter hen afdraait en hen kruist. Dezelfde situatie heb je ook in de Carnotstra­at, ter hoogte van de Van Wesenbekes­traat aan de Chinese Poort. Wettelijk gezien mag dat. Maar eigenlijk moet je als fietser of voetganger gewoon kunnen oversteken wanneer je groen hebt.”

“Ik heb het al voorgehad dat ik bijna op een tram botste”, zegt fietser Hilde Van der Schueren ter hoogte van de Nationale Bank. “Persoonlij­k vind ik dit een onveilig kruispunt. Als fietser heb je bovendien niet al te veel plek om de tram te ontwijken.”

RENAAT VAN HOOF Voorzitter Fietsersbo­nd “Het is onbegrijpe­lijk dat in de stad kruispunte­n op deze manier worden goedgekeur­d.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Charlotte Verplancke op het kruispunt Brouwersvl­iet en Rijnkaai.
FOTO VICTORIANO MORENO Charlotte Verplancke op het kruispunt Brouwersvl­iet en Rijnkaai.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Fietsers kruisen een tramspoor. Toch maar uitkijken bij groen licht.
FOTO VICTORIANO MORENO Fietsers kruisen een tramspoor. Toch maar uitkijken bij groen licht.
 ??  ?? FOTO PATRICK DE ROO
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium