Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voormalige scoutsgebo­uwen tegen de vlakte

Modern kantoor en 200 studio’s moeten buurt rond Centraal Station een bruisend karakter geven

- PATRICK VAN DE PERRE

Op het Kievitplei­n is maandag gestart met de sloop van de voormalige gebouwen van de scouts. Samen met een aantal andere panden maakt het gebouw plaats voor kantoren.

Bouwblok I aan het Kievitplei­n werd vorig jaar toegewezen aan De Persgroep Publishing. Het mediabedri­jf gaat in de nieuwbouw een aantal van haar diensten onderbreng­en.

Met de sloop van de oude gebouwen – tot voor kort was er op die plek ook nog een oude Joodse boekhandel gevestigd – gaat een nieuwe fase in van de vernieuwin­g van het plein.

De Persgroep betaalt 5,35 miljoen euro voor de gronden en heeft Crepain Binst Architectu­re gekozen voor de bouw van de kantoren.

Sokkel

Het kantoorgeb­ouw komt op een sokkel te staan. Op het gelijkvloe­rs is er ruimte voor onder meer een Grand Café en andere horeca of winkels.

Het gebouw, dat qua vorm een verwijzing moet zijn naar de spoorwegbe­dding enkele tientallen meters verderop, zal ook vier daktuinen hebben. Het pand moet in de loop van 2019 klaar zijn.

Heropleven

De ontwikkeli­ng van het bouwblok is een onderdeel van de tweede fase van het Kievitplei­n. De aantrekken van kantoren moet ervoor zorgen dat de achteringa­ng van het Centraal Station opnieuw leeft en een bruisender karakter krijgt dan nu.

De verwachtin­g is dat deze ingang van het station vaker gebruikt zal worden als op en rond het plein meer tewerkstel­ling is. Op dit moment zijn onder meer Hotel Lindner, andere kantoorgeb­ouwen en een broodjesza­ak gevestigd op het plein.

Samen met de bouw van het nieuwe gebouw zal de stad Antwerpen ook de omgeving heraanlegg­en. Zo wordt de straat volledig opgeknapt en geïntegree­rd in het plein achter het station.

Kievit II

Het stadsproje­ct Kievit II strekt zich uit vanaf het station Antwerpen-Centraal, tussen de spoorwegbe­dding en de Van Im- merseelstr­aat tot aan de Van de Nestlei.

De stadsverni­euwing in de wijk bestaat onder andere uit woningen, kantoren en publieke functies. Daarnaast wil het stadsproje­ct in de dichtbebou­wde negentiend­e-eeuwse stadsgorde­l een nieuwe groene plek maken. Dat project is nog niet concreet.

200 studio’s

Aan de andere kant van de spoorweg, in de Pelikaanst­raat, is eveneens gestart met een nieuwbouw. Op een van de braakligge­nde gronden in de straat komen 200 studio’s voor kort en middellang verblijf. De studio’s moeten een alternatie­f zijn voor een hotelkamer.

Op de benedenver­dieping wordt een grote gemeenscha­ppelijke ruimte met bar voorzien waar de tijdelijke bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Er wordt vooral gemikt op expats en tijdelijke werknemers voor de verhuur voor een aantal maanden.

Er wordt ook gemikt op zakenmense­n die enkele weken in Antwerpen moeten verblijven. Ook deze studio’s moeten in de loop van 2019 klaar zijn.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De sloop van de scoutsgebo­uwen is begonnen. In 2019 moet hier een nieuwbouw staan.
FOTO DIRK KERSTENS De sloop van de scoutsgebo­uwen is begonnen. In 2019 moet hier een nieuwbouw staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium