Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eenzaamhei­d is niet altijd slecht”

Antwerpse theatermak­er stelt tweede roman Tuin voor

- CHRISTOPHE BELL

Met Tuin lanceert de Antwerpse schrijver Vincent Van Meenen (27) een tweede boek. “Ik voelde een soort leegte.”

De roman vertelt het verhaal van een man die opgesloten is in een tuin. Aanvankeli­jk geniet hij van de schoonheid, maar al gauw blijkt dat er in de tuin een dreigende sfeer hangt. Wat begint als een klassiek paradijsve­rhaal, slaat om in een kafkaiaans­e vertelling.

“Het hoofdperso­nage leeft in onvrede met de wereld. Hij acht de buitenwere­ld te snel, te wild en te veel, maar merkt dat hij daar niets aan kan veranderen. Daarom trekt hij een tuin in, in een poging zichzelf te veranderen. Maar dat blijkt niet vanzelfspr­ekend”, vertelt Van Meenen.

De auteur schreef het verhaal al in 2014, tijdens een moeilijke pe- riode. “Ik keek naar de wereld en voelde een soort existentië­le leegte. De leegte die iedereen wel eens voelt en die we doorgaans proberen te bestrijden door te werken, een huis te kopen of te sparen.” In plaats van de leegte op te vullen door de bekende manie- ren, verkoos de schrijver zich tijdelijk van de wereld te verwijdere­n. “Ik besloot om niet van de leegte te vluchten, maar er middenin te gaan zitten”, zegt Van Meenen. “Ik heb in een tuin plaatsgeno­men en heb alles opgeschrev­en wat ik zag. Ik merkte dat eenzaamhei­d niet noodzakeli­jk slecht is, maar dat ze een echte speeltuin kan worden.”

Van Meenen creëert een kleine wereld over een existentië­le crisis die volgt wanneer iemand beslist zich van de wereld af te sluiten. “Ik ben gefascinee­rd door de antiheld, iemand die er bewust voor kiest om niet meer mee te doen, maar op zoek gaat naar intensitei­t van het leven. En dus ook naar de eenzaamhei­d die daar soms mee gepaard gaat.”

Naar Athene

Dat Van Meenen graag afwijkt van de bewandelde paden, bleek toen hij in 2014 naar Athene vertrok om er theater te maken met Afrikaanse bootvlucht­elingen. “Ik had Tuin afgewerkt, maar was niet meteen van plan om er iets mee te doen. Tegelijk was ik net afgestudee­rd als theatermak­er aan het Koninklijk Conservato­rium Antwerpen en voelde ik dat het tijd was voor iets anders. Ik ging Franse les geven aan Afrikaanse vluchtelin­gen in Athene en kreeg meteen de opmerking dat ik meer acteur was dan leraar.”

Van Meenen mag rekenen op een vaste schare fans die ervoor zorgden dat de boekvoorst­elling drie weken op voorhand volgeboekt was. Wie geen plaats kon bemachtige­n, krijgt een herkansing op 19 oktober in bibliothee­k Permeke. Dan gaat het Antwerpse schrijvers­collectief ZINK met de auteur in gesprek over zijn roman.

VINCENT VAN MEENEN

Auteur “Ik ben gefascinee­rd door de antiheld, iemand die er bewust voor kiest om niet meer mee te doen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Auteur Vincent Van Meenen heeft veel trouwe fans.
FOTO JORIS HERREGODS Auteur Vincent Van Meenen heeft veel trouwe fans.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium