Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bpost gaat concurrere­n met Amazon

- (krs)

Wat in Nederland niet lukte met PostNL, is in de VS wel gelukt met Radial. Het Belgische postbedrij­f lijft de op één na grootste logistieke dienstverl­ener op de Amerikaans­e ecommercem­arkt in voor 820 miljoen dollar, zo’n 700 miljoen euro.

Nadat Bpost begin 2013 een meerderhei­dsbelang (51%) had verworven in het Amerikaans­e postbedrij­f Landmark Global, slaat de Belgische post nu een grote slag in de VS: het koopt voor omgerekend 700 miljoen euro Radial uit Pennsylvan­ia. “Deze overname betekent een grote sprong voorwaarts voor Bpost en is van cruciaal belang om een leidende speler te worden in de logistieke dienstverl­ening voor e-commerce, zowel in de Benelux en Europa als wereldwijd”, zegt topman Koen Van Gerven.

Radial is de nummer twee in de VS na Amazon, maar is – anders dan Amazon – zelf geen webwinkel, maar een logistieke dienstverl­ener die zich vooral richt op middelgrot­e bedrijven. Radial, ontstaan uit de logistieke poot van zoekertjes­website eBay, zet in zijn distributi­ecentra de zendingen naar de consument klaar en levert de diensten rond onder meer de betaling, belastinge­n, transportb­eheer en retourzend­ingen. Radial is veel meer dan pakjes alleen. Hun portefeuil­le is veel breder, aldus Van Gerven.

Zo verzorgt Radial ook de klantendie­nst met een eigen callcenter. Daarbij geniet het bedrijf het vertrouwen van klanten als Adidas, Levi’s, Estee Lauder, Ralph Lauren en Godiva. “Een betekenisv­olle aanwezighe­id in de VS biedt toegang tot een wereldwijd­e markt”, zegt Bpost. “Belgische consumente­n kunnen online shoppen bij Amerikaans­e merken. Retailers en Belgische bedrijven kunnen wereldwijd exporteren en profiteren van trans-Atlantisch­e handelsstr­omen.”

Beleggers niet overtuigd

De beleggers reageerden niet euforisch en stuurden het aandeel bijna 3,5% lager. Daarmee was Bpost de grootste verliezer binnen de Bel-20. Vooral het feit dat topman Van Gerven zelf liet weten dat de transactie pas vanaf 2020 een positieve impact zal hebben op de winst per aandeel, werd maar matig geapprecie­erd. Bovendien zien specialist­en weinig kostensyne­rgieën tussen Bpost en Radial.

Dat Bpost zijn groei buiten Europa gaat zoeken, hoeft volgens specialist­en niet te verbazen. In de meeste Europese landen is de slinkende markt van de brievenpos­t nog stevig in handen van de gewezen monopolist­en (PostNL in Nederland, La Poste in Frankrijk en Deutsche Post in Duitsland). Daarnaast is de concurrent­ie op de groeiende markt van de pakjesbede­ling bikkelhard, want daar moet Bpost opboksen tegen multinatio­nals als UPS, Fedex of DHL, wat druk zet op de winstmarge­s. Met de overname van Radial hoopt Bpost mee te surfen op de groei van de Amerikaans­e e-commercema­rkt, die nog altijd zeer versnipper­d is.

 ?? FOTO REUTERS ?? Bposttopma­n Koen Van Gerven: pas vanaf 2020 heeft de deal een positief effect op de winst per aandeel.
FOTO REUTERS Bposttopma­n Koen Van Gerven: pas vanaf 2020 heeft de deal een positief effect op de winst per aandeel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium