Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als je lijf vol gif zit, is humor het beste antigif”

-

Bent u verslaafd aan cocaïne?” Die vraag kreeg Leander Verdievel (36) van de dokter die in zijn neus keek. Hij bleek er een agressieve tumor te hebben. Nu, tien jaar later, is de laatste scène ingeblikt van Gevoel voor

Tumor, de fictiereek­s die Leander zelf schreef en die in het voorjaar van 2018 op Eén te zien is. Geen drama, maar een tragikomis­che reeks.

De titel van de reeks komt van de papa van Leander Verdievel. Die zei met een knipoog dat zijn zoon “zijn gevoel voor tumor niet verloren had”, ondanks de behandelin­gen die hij moest ondergaan.

Het Non-Hodgkin NK-T cel lymfoom in zijn neus was bijzonder agressief, al kon Leander niet inschatten wat hem te wachten stond. “Ik was 25 en werkte amper een paar maanden voor de VRT toen ik de diagnose te horen kreeg. Ik stuurde een e-mail naar het werk dat ik vier à vijf maanden buiten strijd zou zijn. Uiteindeli­jk heeft mijn behandelin­g twee jaar en twee maanden geduurd. Ik heb dertig bestraling­en gekregen, heel veel chemokuren, stamcelthe­rapie. Ik heb veel geluk gehad: mijn overleving­skans was gezakt naar 30%.”

Pruik als kat

Bijna tien jaar na de eerste diagnose is Leander weer gezond en aan het werk. Dit weekend woonde hij op een zeiknat rugbyveld in Gent de laatste opnames van

Gevoel voor Tumor bij, de fictiereek­s die hij schreef met Mathias Claeys en Tom Goris. “De reeks is gebaseerd op wat ik meemaakte, maar het is niet míjn verhaal. Het hoofdperso­nage is een geneeskund­estudent die kanker krijgt en het ziekenhuis van een heel andere kant leert kennen. De student heet Tristan, wat mijn tweede naam is, maar het is wel een fictief personage.”

“Deze reeks is ook het verhaal van de tientallen zieke mensen die ik heb gesproken. Ik heb met vijftig à zestig mensen met kanker gepraat. Ik wou van hen weten of zij humor ook zo belangrijk vonden tijdens hun behandelin­g. Want als je zo veel pijn hebt, doet lachen wel eens deugd. Als je lijf vol gif zit, is humor het beste antigif.”

“Al die andere mensen vonden dat ook. Ik heb tijdens mijn behandelin­g mensen op bezoek gekregen die zo bedroefd keken dat ik dacht: jongens, is de koffietafe­l

al bezig? Ik sprak onlangs nog met een meisje van zestien dat door haar kanker een pruik droeg. Ze vertelde me dat ze die pruik soms op de zetel legde en die zat te strelen alsof het een kat was, dat ze daar mensen wel eens mee fopte.”

Traan weggepinkt bij audities

De hoofdrol in Gevoel voor Tumor wordt vertolkt door Maarten Nulens, die in de serie Beau Séjour het motorcross­ende ex-vriendje van Kato speelde. Volgens Leander maakte de acteur een onuitwisba­re indruk tijdens zijn auditie: “De scène die hij moest spelen, ging over iets wat ik heb meegemaakt. Toen mijn haar uitviel, heeft mijn vriendin de rest van mijn haar af-

LEANDER VERDIEVEL

Bedenker ‘Gevoel voor Tumor’ “Toen mijn haar uitviel, heeft mijn vriendin de rest van mijn haar afgeschore­n. Bleek dat ze een kleine hanenkam had laten staan. Ik schoot in de lach terwijl ik eigenlijk wou wenen.”

 ??  ?? Op een nat rugbyveld in Gent vinden de laatste opnames van ‘Gevoel voor Tumor’ plaats.
Op een nat rugbyveld in Gent vinden de laatste opnames van ‘Gevoel voor Tumor’ plaats.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium