Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het heeft gewerkt: mijn kamer is nu veel properder”

-

Gisteren ook gezien hoe Katleen Bellens uit Hoboken het nieuwe VTMprogram­ma

Hoe Zal Ik Het Zeggen? inschakeld­e om haar zoon Jasper Peeters (14) duidelijk te maken dat hij écht zijn kamer moet opruimen? De bijzondere actie heeft haar effect niet gemist.

Het programma deed Jasper recht in een betoging fietsen in de Hobokense Vogeltjesw­ijk. Spandoeken met de boodschap ‘Ik ben uw meid niet’ en leuzen als ‘Doe uw kleren in de mand. Jasper, ik word ambetant’ maakten de tiener duidelijk dat zijn moeder de situatie beu was.

“Al onze kinderen maken rommel. Maar de kamer van Jasper stak erbovenuit”, zegt mama Katleen. “En dat mocht op een ludieke manier gezegd worden. Al had ik geen idee wat de makers van

Hoe Zal Ik Het Zeggen? van plan waren. Toen duidelijk werd wat het opzet zou worden, vond ik het leuk en grappig. Maar vlak voor de opname werd ik zenuwachti­g. Er was zoveel dat fout kon gaan. Dat Jasper een andere straat zou inrijden, of op een ander uur naar huis zou rijden.”

Komkommer op de grond

De beelden laten zien dat Jaspers kamer een klein stort was, met op de grond onder meer een onderbroek, een zak chips, een stuk komkommer van enkele dagen oud, en nog een pak andere spullen. “Mijn moeder had me al vaak gezegd dat ik alles moest opruimen. Maar zolang ze niet in mijn kamer kwam, zag ik niet echt een probleem”, zegt Jasper.

Op de dag van de opname kwam hij van school. “Ik had niet in de gaten dat al die mensen er voor mij stonden. Ik herinner me nog dat ik op het voetpad ben gefietst om ze te ontwijken. Maar toen ze voor mijn neus kwamen staan en ik borden zag met mijn naam erop, besefte ik dat er iets niet klopte.” Hoe Zal Ik Het Zeggen? had het groots aangepakt met tientallen figuranten, bommetjes, vuurwerk, en zelfs journalist­e Aagje Vanthomme die Jasper zogezegd voor VTM Nieuws een microfoon onder de neus duwde. “Ik was flink geschrokke­n. Maar ik ben nooit boos geweest”, zegt Jasper.

Keukenkast papa opgeruimd

En de tussenkoms­t van Hoe Zal

Ik Het Zeggen? heeft haar effect niet gemist. “Ik heb me een systeem aangeleerd zodat mijn kamer al veel properder is”, zegt Jasper. “Eten doe ik voortaan beneden, en als het toch meegaat naar boven, verdwijnen de restjes meteen in de vuilbak. Spullen laat ik niet meer rondslinge­ren op de grond, maar berg ik in de kasten op. Vuile kleren stop ik voortaan meteen in de wasmand. Eigenlijk had mijn moeder gelijk. Mijn kamer lijkt veel ruimer en ze voelt ook beter aan.”

Mama Katleen is verrast door zoveel ijver. “Nooit gedacht dat het programma zulk shockeffec­t zou teweegbren­gen. Of hoogstens voor enkele dagen. Maar we zijn al tien maanden verder. Onlangs heeft hij zelfs de keukenkast­en bij zijn vader opgeruimd omdat hij het er te rommelig vond.” (tove)

 ?? FOTO WAS ?? Jasper en moeder Katleen: “Nooit gedacht dat het programma zo’n shockeffec­t zou hebben.”
FOTO WAS Jasper en moeder Katleen: “Nooit gedacht dat het programma zo’n shockeffec­t zou hebben.”
 ??  ?? Een betoging met spandoeken en zelfs een VTMreporte­r die er verslag over uitbrengt: Jasper wordt compleet overdonder­d.
FOTO'S VTM
Een betoging met spandoeken en zelfs een VTMreporte­r die er verslag over uitbrengt: Jasper wordt compleet overdonder­d. FOTO'S VTM
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium