Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met de fiets veilig door de stad: op deze kruispunte­n lukt het niet

Fietssugge­stiestrook in Statiestra­at en Driekoning­enstraat

- (evw)

Volgende week krijgen de Statiestra­at en de Driekoning­enstraat een fietssugge­stiestrook. Die moet duidelijk maken dat fietsers in beide richtingen kunnen fietsen. “Niet nuttig”, klinkt de kritiek.

Op 16 oktober starten de werken om over de hele lengte van de Statie- en Driekoning­enstraat een fietssugge­stiestrook tegen de rijrichtin­g in aan te leggen. Die moet ervoor zorgen dat de fietser beter gezien wordt.

Maar de geplande ingreep kreeg de afgelopen dagen nogal wat kritiek te verduren, onder meer op sociale media. En ook de Fietsersbo­nd is niet overtuigd van de maatregel. “In dit geval denk ik niet dat een fietssugge­stiestrook veel zal uithalen”, zegt woordvoerd­er van de Fietsersbo­nd Antwerpen Renaat Van Hoof. “Het grote probleem is dat de straat te smal is. Dat is gevaarlijk in combinatie met het grote aantal bussen dat dagelijks door de straat moet. Tweewieler­s die tegen de rijrichtin­g fietsen, komen daardoor sowieso in de problemen.”

Bovendien ziet de Fietsersbo­nd een probleem in het feit dat de fietssugge­stiestrook maar aan één zijde van de winkelas zal worden aangelegd. “Dat is een grote fout. Fietsers zullen in de war geraken en denken dat ze alleen op deze strook mogen fietsen met spookrijde­n tot gevolg, terwijl er eigenlijk aan beide kanten mag worden gefietst”, zegt Van Hoof nog.

Fietser en Berchemnaa­r Evie Van den Broeck deelt de ongerusthe­id. “Ik denk niet dat zo’n strook veel zal uithalen. Maar als ze wordt aangelegd, lijkt het me veiliger om die langs beide kanten aan te brengen. Al vind ik het ook niet zo’n probleem, want onveilig voel ik me hier niet op de fiets.”

Roeien met de riemen

Een gevoel dat fietser Carla niet deelt. “Ik fiets hier geregeld en veilig voel ik me helemaal niet. Zeker niet met de vele bussen die hier rijden. Als ik die moet kruisen, stap ik af en wacht ik op het voetpad. De straat is gewoon te smal. Toch ben ik blij dat er iets ondernomen wordt. De fietssugge­stiestrook is een goed begin.”

Districtss­chepen voor Mobiliteit Bruno De Saegher (N-VA) zegt dat het district roeit met de riemen die het heeft. “Tijdens de vorige legislatuu­r, zo’n zeven jaar geleden, is deze straat nog helemaal heraangele­gd. Opnieuw budget vrijmaken voor een straat die een kilometer lang is, kunnen we ons als district niet veroorlove­n. We moeten ze dus nemen zoals we ze geërfd hebben en daarmee aan de slag gaan.”

En een fietssugge­stiestrook aanbrengen is volgens De Saegher de enige mogelijke manier op dit moment. “En dat die maar aan één kant komt, is op advies van de mobiliteit­sspecialis­ten. Fietsstemp­els aan beide kanten van het wegdek moeten duidelijk maken dat je wel degelijk in twee richtingen mag fietsen.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Carla in de Driekoning­enstraat: “Niet veilig.”
FOTO VICTORIANO MORENO Carla in de Driekoning­enstraat: “Niet veilig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium