Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jelle Cleymans komt voor ATV op bezoek in uw buurt

- MAAIKE FLOOR

Sinds een week is Jelle Cleymans (32) op ATV te zien als gezicht van In de buurt, dat hij afwisselen­d met Abigail Abraham zal presentere­n. “We gaan echt op zoek naar de mooie verhalen.”

Op weg naar zijn drummer in Schoten was Jelle Cleymans al vaak langs die bakstenen muur gereden, maar pas toen hij er onlangs op reportage was voor het nieuwe ATV-programma ontdekte hij wat zich achter die muur bevond: de kruidentui­n van kweker Wim Maes, waar topkoks hun kruiden vandaan halen.

“Dat zijn van die toffe ontdekking­en. Maar zeker zo belangrijk zijn de gesprekken met mensen die we tegenkomen in een dienstence­ntrum of op de markt”, vertelt Jelle Cleymans. “Het moeten niet altijd de spectacula­irste verhalen zijn die op televisie komen. De kleine verhalen kunnen juist heel mooi zijn. In de buurt is een soort van Iedereen Beroemd, maar dan op onze eigen manier gemaakt.”

Druk

We hebben afgesproke­n in Café Den Engel op de Grote Markt, niet ver van de wijk Sint-Andries waar Jelle sinds een half jaar weer woont. “Voor de opnames ben ik op bezoek geweest in een dienstence­ntrum in Schoten. Onderweg hier naartoe fietste ik opnieuw langs een dienstence­ntrum. Ik kreeg meteen zin om ook daar binnen te stappen en een praatje te maken met de mensen. Ik doe dat graag. Ik ben oprecht geïnteress­eerd in wat mensen te vertellen hebben.”

Jelle Cleymans is ook het type dat graag goeiendag zegt als hij op straat een buur tegenkomt. “Toen ik met mijn ex in de buurt van het Stadspark woonde, was dat veel minder evident dan op Sint-Andries. De Joodse gemeenscha­p is vrij gesloten. Heel jammer, vind ik dat. Het doet veel voor de sfeer als mensen met elkaar praten op straat of op café. Een stad is meer dan een hoop stenen. Een stad wordt gemaakt door de mensen die er wonen. Wannes Van de Velde wist dat als geen ander. Het is fijn dat ATV ook graag die menselijke verhalen wil brengen. Neem nu een café als Den Engel, dat zit vol verhalen. Ik hou van bruine kroegen waar de uitbater zelf achter de toog staat en bekommerd is om de klanten. Mijn grootmoede­r had zo’n café in Puurs. Als Clara en ik bleven logeren dan gingen we in onze pyjama’s eerst de klanten welteruste­n zeggen.”

Ondertusse­n is de eerste week van In de buurt achter de rug. Na Schoten staat deze week Edegem op het programma. “Ook dat is al gedraaid”, vertelt Jelle. “De komende twee weken zijn voor Abi- gail Abraham, die ik nog ken uit de periode dat we allebei in Thuis meespeelde­n. Door met twee presentato­ren te werken, is het nog te combineren met ons andere werk. Dan wisselen we elkaar af in drukke periodes.”

Druk is nog een understate­ment voor de agenda van Jelle Cleymans. Van de ode aan Ramses Shaffy tot Aspe 2, de Zoo of

Life, een ode aan de Strangers, de musical ‘40-’45 en nog heel wat andere projecten, hij weet ze allemaal te combineren. “Het voordeel aan In de buurt is dat de opnames overdag plaatsvind­en, terwijl ik meestal ’s avonds moet spelen. Daardoor lukt het wel om er tijd voor te maken. Ik zag het ook meteen zitten toen ik het voorstel kreeg. Ik heb echt niet lang getwijfeld. Voor Radio 2 heb ik nog De middag gemaakt als invaller voor iemand die op reis was. Dit ligt een beetje in de lijn, maar dan met een camera erbij. Het was al even geleden dat ik iets voor televisie gemaakt had.”

Springreün­ie

Televisie is wel dat waar de carrière van de toen 17-jarige Jelle Cleymans begonnen is. Via Ketnet en Spring belandde hij in Thuis om zich daarna meer als zanger en muzikant te profileren. “Ik heb helemaal geen spijt van Ketnet en Spring, ik ben er trots op. Dit jaar gaan we na vijftien jaar zelfs nog eens op tourne. Omdat er vraag naar was en omdat we ons nog eens willen amuseren. Maar ik voel dat mijn hart bij muziek ligt. Ik heb de laatste jaren met zo veel geweldige muzikanten mogen samenwerke­n, daar ben ik heel dankbaar voor. Tien jaar geleden had ik niet durven hopen dat ik sta waar ik nu sta, en dat Ramses Shaffy en Spring naast elkaar kunnen bestaan.”

Tot 2020 zit zijn agenda al zo goed als vol. Of dat niet beklemmend is? “Nee, dat vind ik helemaal niet. Ik zou het veel beklemmend­er vinden als ik geen idee had of er na april nog iets zou komen. Ik hou altijd rekening met het jaar dat het moeilijker zal worden, maar dat is voorlopig dus nog niet het geval. Ik ben ook niet het type dat bij de telefoon gaat zitten wachten. Dat programma van levenslied­eren met Gert Verhulst en Jonas Vangeel was bijvoorbee­ld ons eigen idee. Mensen stonden soms recht voor een staande ovatie terwijl het lied nog niet eens gedaan was. Dat had ik alleen nog maar in films gezien.”

Behalve zijn geplande voorstelli­ngen in theaterzal­en schrijft Jelle Cleymans met Frank Van Laeken aan het script van een nieuwe musical. En in opdracht van Disney heeft hij een Vlaamse bewerking gemaakt van De Kleine Zeemeermin. “Mijn script ligt nu bij hen op kantoor. Ik ben benieuwd naar de reactie.”

Tussen die opdrachten door blijft Jelle Cleymans dus met de camera door Antwerpen trekken. Van de stad tot de rand en de Kempen. “Ik word nu al aangesprok­en op het programma. Ik ga vaak biljarten in een café in Merksem. Daar zei iemand: ‘He, daar hebben we Jelle van In de buurt.’ Zo snel gaat dat dus.”

 ??  ??
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Jelle Cleymans in Café Den Engel: “Ik ben oprecht geïnteress­eerd in wat mensen te vertellen hebben.”
FOTO ROBBIE DEPUYDT Jelle Cleymans in Café Den Engel: “Ik ben oprecht geïnteress­eerd in wat mensen te vertellen hebben.”
 ?? FOTO ATV ?? Jelle Cleymans in de kruidentui­n in Schoten.
FOTO ATV Jelle Cleymans in de kruidentui­n in Schoten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium