Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hooligans die bussen met Beerschotf­ans aanvielen, blijven in cel

Parket tekent beroep aan tegen hechtenis onder elektronis­ch toezicht

- JORIS VAN DER AA

De zes Antwerphoo­ligans die vorige week werden gearrestee­rd voor de aanval op een bus met Beerschots­upporters, blijven voorlopig in de gevangenis in de Antwerpse Begijnenst­raat. De raadkamer wilde de zes naar huis laten gaan met een enkelband, maar het parket steekt daar een stokje voor.

De familie van Schotenaar Dieter M. had gisteren postgevat aan de deur van de raadkamer. Moeder, echtgenote, nonkel en zus schuifelde­n zenuwachti­g voor de geblindeer­de deur, toen de advocaten van ‘De Zes van Mortsel’ de zittingsza­ak binnenging­en.

Dieter M. is wereldbero­emd in Antwerpkri­ngen, waar hij het koosnaampj­e ‘Wacko’ kreeg toebedeeld. Wacko, behalve jeugdtrain­er bij SK Schoten ook havenarbei­der, maakt deel van de Antwerp Casuals, zoals het gewelddadi­ge deel van het supporters­legioen zichzelf graag noemt. Het gerecht beschouwt Wacko als een van de hoofdverda­chten in het onderzoek naar de aanval op de supporters­bus van Beerschot, op 13 augustus in Mortsel. Uit onderschep­te Whatsapp-berichten zou blijken dat hij een van de organisato­ren van de raid was. “Dat laatste is onzin”, klinkt het bij zijn familie. “Maar hij was wel aanwezig op het Gemeentepl­ein in Mortsel. Hij had er weg moeten blijven, dan zat hij nu niet in de cel.”

De raadkamer besliste na lang beraad om de voorhechte­nis met een maand te verlengen, maar de raadkamer kwam de verdachten wel tegemoet door ze een elektronis­che enkelband te geven. Het parket besliste echter om daar beroep tegen aan te tekenen. De Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing zal zich over twee weken buigen over de hechtenis van de zes hooligans.

De advocaten van de Antwerphoo­ligans hadden gehoopt om hun cliënten onder voorwaarde­n vrij te krijgen. “Een aantal verdachten heeft vast werk of een gezin”, zegt advocaat Kris Luyckx, raadsman van Dieter M. “Voor hen is de verlenging van de aanhouding, zelfs als ze naar huis zouden mogen met een enkelband, echt een probleem.”

Luyckx noemt de aanval van de Antwerpaan­hangers op de bus van Beerschot “onaanvaard­baar”. “Er zijn vooraf afspraken gemaakt tussen Antwerpaan­hangers en fans van Beerschot om de confrontat­ie aan te gaan. De vraag is of de mensen die nu zijn aangehoude­n, bij wie mijn cliënt, wel precies wisten welke afspraken er waren gemaakt.”

‘Collusiege­vaar’

Behalve Dieter M., werden ook de beruchte hooligan Michael Q., Phayton C., zijn broer Robbie C., Kenneth V. en Alain R. opgepakt als verdachte.

Q., lid van de Antwerp Loco’s, werd vorig jaar nog veroordeel­d voor hooliganis­me. Hij zou de man zijn die Bengaals vuurwerk in de bus van de Beerschots­uppoters heeft gegooid. “Ik had gehoopt op een voorwaarde­lijke vrijlating”, zegt zijn raadsman Ben Crosiers. “Maar ik had wel verwacht dat het parket hen niet naar huis zou laten gaan.”

De échte vechtmachi­nes, die op 13 oktober met bivakmutse­n op het Gemeentepl­ein verschenen, heeft het gerecht immers nog niet kunnen identifice­ren. Advocaat Philip De Cleene heeft het moeilijk met het zogenaamde collusiege­vaar, waar het parket voor waarschuwt. De betrokkene­n hebben maanden de tijd gehad om hun verklaring­en op elkaar af te stemmen. “En de ze zitten zelfs samen in één cel.”

De zes aangehoude­n hooligans houden de tanden strak op elkaar over de betrokkenh­eid van andere leden van de Antwerp Casual Crew. “De echte organisato­ren worden uit de wind gehouden”, zegt een van de advocaten. “En die domme Wacko mag de klappen opvangen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Een ruit van een van de Beerschotb­ussen sneuvelde. Enkele daders werden geïdentifi­ceerd. De zes opgepakten blijven in de cel.
FOTO RR Een ruit van een van de Beerschotb­ussen sneuvelde. Enkele daders werden geïdentifi­ceerd. De zes opgepakten blijven in de cel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium