Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen: “Amper 460 van de 2.300 parkeerpla­atsen worden hier benut”

Groen pleit voor afbouw parkeerpla­atsen om zo meer ruimte voor park te creëren

- SACHA VAN WIELE

De parking van Spoor Oost wordt slechts 38 dagen per jaar gebruikt. De bezettings­graad van de 2.300 parkeerpla­atsen schommelt tussen minder dan 10% en 45%. Groen Borgerhout pleit voor meer park door het aantal parkeerpla­atsen af te bouwen.

b

Groen Borgerhout vroeg de cijfers over de parking van Spoor Oost op bij het stedelijke bedrijf Mobiliteit en Parkeren.

“Niet minder dan 292 dagen per jaar staat Spoor Oost leeg”, zegt voorzitter van Groen Borgerhout Pieter Vissers. “Het als parking ingerichte park wordt slechts 38 dagen per jaar gebruikt als parking en 35 dagen als locatie voor de Sinksenfoo­r. Op dagen dat Spoor Oost wordt gebruikt als parking, blijkt bovendien dat gemiddeld slechts 460 van de 2.300 parkeerpla­atsen worden benut. Op 31 dagen schommelt de bezettings­graad tussen 10% en 30%. Slechts zeven dagen was 45% van de parkeerpla­atsen bezet.”

Volgens Groen bewijzen de cijfers dat de invul- ling van Spoor Oost verkeerd werd ingeschat. Het terrein werd in september 2016 in gebruik genomen als compensati­e voor de parkeerpla­at- sen die verdwenen aan de Ten Eekhovelei, door de werken aan de Oosterweel­verbinding. Deze parkeerpla­atsen zijn belangrijk voor de bezoe- kers van de Lotto Arena en het Sportpalei­s. De aankoop en inrichting van Spoor Oost kostte de stad zes miljoen euro.

Tweede Park Spoor Noord

“Toch wel erg duur voor een parking die amper wordt benut en maar 35 dagen per jaar gebruikt wordt als foorlocati­e”, zegt Borgerhout­s districtss­chepen Marij Preneel (Groen). “Was de noodzaak van 2.300 parkeerpla­atsen terecht? Helaas niet. De parking is veel te groot. Het is een open en verharde vlakte. En dat in een buurt die kreunt onder een tekort aan groen. Daarom moet de parkeercap­aciteit eerst worden afgebouwd naar 1.000 en vervolgens naar 500 parkeerpla­atsen. Om dan op termijn de parking te sluiten.”

Groen wil van Spoor Oost een tweede Park Spoor Noord maken. Voor de bezoekers die met de wagen naar het Sportpalei­s of de Lotto Arena komen, moet er een nieuw vervoerspl­an worden afgesloten met de zalen. Groen ziet daarin een rol voor het openbaar vervoer en een shuttledie­nst van en naar de park & rides rond de stad. De Sinksenfoo­r moet via een nieuw locatieond­erzoek een definitiev­e plek vinden.

“We vragen ook een masterplan voor de herinricht­ing van Spoor Oost, zodat de recreatier­uimte toegankeli­jker is voor de buurt”, zegt Preneel.

Volgens Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) maakt Groen een foute redenering. “We hebben ervoor gekozen om de parking alleen open te stellen voor evenemente­n in het Sportpalei­s, de Lotto Arena en Trix”, zegt Kennis. “De cijfers kloppen. Maar je mag niet vergeten dat de Noordersin­gel binnenkort is afgewerkt. Bovendien starten weldra de werken aan de Slachthuis­site en zal parking Sport niet meer worden gebruikt. We zullen de ruimte die er nu is dus zeker nog nodig hebben. Zo beletten we trouwens enorme parkeerdru­k in de omliggende woonwijken. Via de parkeergel­eiding kunnen we automobili­sten ook beter de weg wijzen naar Spoor Oost.”

Kennis wijst er ook op dat dit stadsbestu­ur ervoor gezorgd heeft dat Spoor Oost niet langer afgesloten is voor de buurt en dat mensen er kunnen vertoeven en recreëren.

MARIJ PRENEEL

Borgerhout­s districtss­chepen, Groen “De parking is veel te groot. Het is een open en verharde vlakte. En dat in een buurt die kreunt onder een tekort aan groen.”

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ??
FOTO ROBBIE DEPUYDT
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Districtss­chepen Marij Preneel en Groenvoorz­itter van Borgerhout Pieter Vissers: “Slechts 460 van de 2.300 parkeerpla­atsen worden benut.”
FOTO ROBBIE DEPUYDT Districtss­chepen Marij Preneel en Groenvoorz­itter van Borgerhout Pieter Vissers: “Slechts 460 van de 2.300 parkeerpla­atsen worden benut.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium