Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Discutabel­e staking

- Christof Willocx Redacteur economie brieven@gva.be

De socialisti­sche overheidsv­akbond ACOD staakt vandaag tegen het regeringsb­eleid. Ze vindt dat de federale en Vlaamse regering het overheidsp­ersoneel slecht behandelt. De staking is een uiting van machtsvert­oon van een wanhopige vakbond die niet kan verdragen dat de meerderhei­d van de Vlamingen voor een rechts beleid heeft gestemd. Een rechts beleid dat op veel vlakken tekortschi­et – denk maar aan de falende armoedebes­trijding – maar dat lang niet zo asociaal is als de ACOD de modale Vlaming wil laten geloven.

De argumenten die de vakbond aanvoert om onder meer het tram-, bus- en treinverke­er en de postbezorg­ing tot 22u vanavond voor een groot stuk lam te leggen, zijn op zijn minst discutabel. Zo wil ACOD dat ‘postbode’ wordt erkend als zwaar beroep omdat een postbode de hele dag in weer en wind brieven en pakjes in de brievenbus­sen moet steken en omdat hij zich voortduren­d in het “almaar agressieve­re verkeer” bevindt. Het kan best zijn dat het een zwaar beroep is. Alleen is de discussie daarover nog niet afgerond. Er wordt dus preventief gestaakt. ACOD hoopt dat een postbode met een erkenning als zwaar beroep sneller met pensioen kan, maar lijkt daarbij te vergeten dat die postbode zo ook niet meebetaalt aan de sociale zekerheid van de volgende generaties. Eigenlijk is de ACOD met dit standpunt veel asocialer dan de rechtse regering, die mensen langer wil laten werken om de sociale zekerheid betaalbaar te houden.

Ook de werkdruk bij De Lijn is een argument om te staken. Het klopt dat het vervoerbed­rijf zwaar heeft moeten besparen en te kampen heeft met een tekort aan chauffeurs, maar wat hoopt de vakbond nu te bereiken door maar weer eens de passagiers te jennen?

Het belachelij­kste argument van ACOD om te staken is de mogelijke privatiser­ing bij bpost of de NMBS. Over die privatiser­ing is nog niets beslist. Er zijn ballonnetj­es opgelaten door enkele ministers, maar die privatiser­ing zal niet gebeuren zonder een grondig onderzoek naar de gunsten voor de consument. ACOD staakt dus tegen een maatregel die nog lang niet genomen is. Dat is zoiets als staken tegen de mogelijkhe­id dat u over drie jaar wel eens ontslagen zou kunnen worden.

ACOD staakt ook omdat de overheid de schaar zet in de pensioenen voor ambtenaren. Voortaan mogen ambtenaren hun studiejare­n bijvoorbee­ld niet meer laten meetellen voor hun pensioen. Ambtenaren worden dus niet meer betaald om naar school te gaan. Is dat onrechtvaa­rdig? En is het onrechtvaa­rdig om de pensioenen van de ambtenaren eens door te lichten? Is het verkeerd om op lange termijn de pensioenbe­rekening van ambtenaren en mensen uit de privésecto­r naar elkaar te laten toegroeien? Welke argumenten blijven er in de toekomst over om die twee statuten anders te behandelen?

ACOD zou beter een voorbeeld nemen aan de andere vakbonden, die ook protestere­n tegen het rechtse beleid van deze regering, maar dat doen zonder hun macht te misbruiken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium