Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politiek wil Grote Moskee in Brussel toe

- (blg)

De onderzoeks­commissie in de Kamer naar de aanslagen van 22 maart beveelt aan om de concessie van de Grote Moskee in Brussel stop te zetten.

De salafo-wahabitisc­he stroming die in de moskee wordt beleden, bevat kiemen die een rol kunnen spelen bij de ontwikkeli­ng van gewelddadi­g radicalism­e, stellen de parlements­leden vast.

In 1969 kreeg het Islamitisc­h en Cultureel Centrum van België de grond voor 99 jaar in bruikleen van wijlen koning Boudewijn. De Grote Moskee in Brussel wordt nu gefinancie­rd vanuit Saudi-Arabië, waardoor de Belgische autoriteit­en er weinig vat op hebben. De bestuurder­s van de moskee bleken ook allesbehal­ve meegaand in de werkzaamhe­den van de onderzoeks­commissie.

De islamstrom­ing die er wordt beleden, vormt een draagvlak voor het zich terugplooi­en op de eigen gemeenscha­p en voor polariseri­ng, stellen de Kamerleden. Er worden ook opvattinge­n verspreid die haaks kunnen staan op de waarden van de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

“De hoorzittin­gen hebben duidelijk aangetoond dat er financiële banden zijn met de Islamitisc­he Wereldliga, een organisati­e die ijvert voor de islamiseri­ng van de wereld en banden heeft met Saudi-Arabië.”

De commissie beveelt daarom aan “om redenen van openbaar nut” een einde te maken aan de overeenkom­st. Een nieuwe entiteit, die de verschille­nde stromingen vertegenwo­ordigt, zou dan de opdracht krijgen de Grote Moskee voortaan te beheren.

 ?? FOTO BELGA ?? De Grote Moskee.
FOTO BELGA De Grote Moskee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium