Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klaar voor galaavond

Trek de smoking maar aan. Strikje en lakeien schoenen niet vergeten. Wit hemd fris gewassen. De Rgode Dguivels hebben wat te vieren vanavond. Regdenepn genoeg om er een gala-avond vagn te maken. De Belgen spelen voor het eerst voor eigen volk sinds ze z

-

Verrassing­sfeestje voor Vertonghen

Alles is intussen wel verteld over het record dat Jan Vertonghen van Jan Ceulemans heeft afgenomen: 97 interlands en daarmee wordt de 30-jarige verdediger de speler met de meeste wedstrijde­n voor de Rode Duivels. De voetbalbon­d en zijn medespeler­s zetten hem echter nog niet officieel in de bloemetjes en dat mag vanavond wel gebeuren. Met een zege én een feestje. Aan bondscoach Roberto Martinez zal het zeker niet liggen. “We gaan dit vieren”, zegt de bondscoach. “Met Vertonghen, de spelers en de supporters. Ik hoop dat het stadion uitverkoch­t zal zijn. Dat heeft hij absoluut verdiend.”

Eden Hazard en ook de voetbalbon­d kondigden gisteren aan dat ze de recordinte­rnational op een speciale manier in de bloemetjes willen zetten. Maar dat is een verrassing.

WKgangers eindelijk voor eigen volk

De WK-kwalificat­ie werd door de Rode Duivels in Griekenlan­d afgedwonge­n. Zaterdag zetten ze die tweede kwalificat­ie op rij in een spektakelm­atch in Bosnië nog een keer in de verf. Sinds de zekerheid over het WK speelden de Rode Duivels echter nog niet in België. Vanavond dus wel.

Het wordt zo’n avond dat we er toch nog eens bij kunnen stilstaan. Deze generatie Rode Duivels is immers zo gezegend met talent dat ze met recht en reden de sterkste ooit wordt genoemd. Neem zaterdag in Bosnië. Yannick Carrasco, Thomas Meunier, Eden Hazard en invaller Youri Tielemans haalden in hun individuee­l en collectief aanvalsspe­l zo’n hoog niveau dat je vingers en duimen moest aflikken. Ook de soms controvers­iële Marouane Fellaini ging zeer goed mee in het vlotte samenspel, tot hij rond het halfuur uitviel. Dan speelde Kevin De Bruyne niet eens op zijn beste niveau – maar ook ‘niet op zijn beste niveau’ is nog altijd aanvaardba­ar –, zat Romelu Lukaku’s vervanger Michy Batshuayi in de eerste helft niet goed in de match en was Dries Mertens uitzonderl­ijk nergens. Maar pure kwaliteit, die hebben we genoeg. Dries Mertens, Kevin De Bruyne én Eden Hazard werden genomineer­d voor de Gouden Bal. Dat schept verwachtin­gen.

Vanavond, met veel Belgen in de tribune en op een goed veld, moet er aan het publiek en spektakel worden gedacht. “Het wordt een feest”, aldus bondscoach Martinez. “We zijn dan al wel een maand gekwalific­eerd, maar dit moet feest worden tussen spelers en fans. We willen hen iets teruggeven.”

50 en de meeste goals ooit

De Rode Duivels wonnen drie jaar geleden met 5-0 van Cyprus. Als ze dat vanavond herhalen, schrijven ze geschieden­is. Dan maakten de Belgen 44 goals in de voorronde en worden ze het Europese land dat de meeste doelpunten ooit scoorde in een WK- of EK-voorronde. Het record staat sinds zondagavon­d op naam van Duitsland, met 43 goals in tien wedstrijde­n. De Duivels staan na negen wedstrijde­n op 39 gescoorde goals, indrukwekk­end, maar dus nog niet genoeg voor een record. Na Duitsland prijkt op dit moment Spanje (42 goals in voorronde EK 2000) als tweede op de lijst. Om het record van het doelsaldo te breken, moeten de Duivels met zeven goals verschil winnen.

Doelpunten­makers zijn: Lukaku (10), Mertens en Meunier (elk 5), Carrasco en Hazard (elk 4), Benteke (3), Vertonghen en Witsel (2), Alderweire­ld, Chadli en Batshuayi (1). De Bosniër Spahic scoorde tegen zijn eigen kamp tegen de Rode Duivels.

Roberto Martinez gaat toch op de rem staan. “In voetbal is het niet goed om te gaan voor een record”, aldus de bondscoach. “De prestatie moet goed zijn, daar gaat het om. We moeten respect opbrengen voor Cyprus. Het won van Bosnië en verdiende zaterdag tegen Griekenlan­d meer dan het 1-2-verlies. Het was beter, had 60 procent balbezit.”

“Het zou dom zijn van ons om te denken dat we zomaar vijf goals zullen maken. Het doel van deze wedstrijd is gewoon reekshoofd te zijn op de WK-loting.”

Zware beats voor bijna 40.000 fans

De vrees dat deze laatste wedstrijd in de WK-voorronde zou worden gespeeld voor halflege tribunes werd gisteren weggenomen. Gisteravon­d waren 37.500 tickets verkocht. Voor een wedstrijd tegen voetbaldwe­rg Cyprus is dat niet slecht. Tenslotte staakt het Brussels openbaar vervoer en de match, waarvan de inzet miniem is, komt ook op Sporza.

De bond wil er een groot feest van maken. Tussen half zeven en half acht wordt een Happy Hour georganise­erd. Wie dan vier consumptie­s koopt, krijgt één drankje gratis. Dat is een gebeuren dat zich dus vooral buiten het stadion zal afspelen. Van half acht tot half negen moet je in het stadion zijn, want dan speelt dj Dave Lambert enkele plaatjes met ongetwijfe­ld een zware beat en hij gaat er tijdens de rust ook nog eens flink tegenaan. De dj maakt al vijftien jaar in vele discotheke­n het mooie weer en wordt “zeer invloedrij­k in de Belgische house scene” genoemd. Dat belooft.

Na de wedstrijd is het aan dj Henri PFR, een 20-jarige Brusselaar die voorbije zomer op Pukkelpop ook al de wei onveilig maakte. Maar hij stelt zich daar niet mee tevreden. Ter hoogte van tribune 4 zorgt hij voor een lichtshow met ook nog vuurwerk.

Voor dit spektakel maken de spelers nog een ereronde, in een poging er met de fans en de dj’s een heuse partij van te maken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium