Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De competitie en nationale ploeg worden onderschat”

Jeff Callebaut (ex-KV Mechelen) speelt in Cyprus

- DAVID VAN DEN BROECK

Wat het Cypriotisc­he voetbal zoal voorstelt? En wat we vanavond mogen verwachten? We vroegen het aan Jeff Callebaut (20), die deze zomer KV Mechelen voor een avontuur op het GrieksTurk­se eiland inruilde.

Midden augustus tekende Callebaut, die vorig seizoen vier keer in actie kwam voor Malinwa, bij FC Paphos, promovendu­s in de Cypriotisc­he eerste klasse. Door een knieblessu­re kon de linksvoeti­ge middenveld­er nog maar één keer meedoen, maar vanop de tribune kreeg hij evenzeer zicht op het niveau van het plaatselij­ke voetbal.

“Het niveau ligt hier hoger dan ik had verwacht”, vertelt hij. “Er wordt trager gespeeld dan in België, maar daardoor is het voetbal soms verzorgder en mooier. De nadruk ligt hier veel minder op het fysieke en op duels. Ook bij Paphos hebben we vooral technisch sterke spelers en proberen we dominant, aanvallend voetbal op de mat te leggen.”

De huidige topclubs in Cyprus heten APOEL Nicosia, dat al vijf keer op rij kampioen werd, AEK Larnaca en Apollon Limassol. “Dat zijn teams die vlotjes meedraaien in de Belgische eerste klasse. APOEL haalde de groepsfase van de Champions League, en Apollon speelde in de Europa League al gelijk tegen Lyon en Everton. Straffe prestaties. Die ploegen worden nog steeds onderschat, is mijn gevoel. Hetzelfde geldt voor de nationale ploeg. Cyprus wordt nog te vaak bij die ‘kleintjes’ à la San Marino ondergebra­cht. Maar het klopte vorige maand wel Bosnië met 3-2. Een nederlaag die Bosnië de WK-barrages zal kosten.”

Callebaut volgde die match samen met enkele buitenland­se ploegmaats op café, na een teambuildi­ng. Vanavond zit hij thuis voor de buis – of bij zijn Belgische ploegmaat, Christian Brüls, die vlakbij woont. “Ze stellen me hier wel vragen over de match tegen de Rode Duivels, maar die tegen Griekenlan­d (die Cyprus zaterdag met 1-2 verloor, red.) leefde natuurlijk veel meer. In België, tegen al dat aanvallend talent, valt er allicht ook weinig te rapen. Een pronostiek? 4-0 lijkt me redelijk realistisc­h.”

Playoffs in Cyprus

Callebaut is zelf uiteraard meer bezig met de match van zaterdag, met Paphos tegen AEL Limassol. Hij hoopt zijn comeback te maken. “Ik ben weer fit, heb net twee oefenmatch­en gespeeld. Maar het is afwachten, want de ploeg boekte de voorbije weken goeie resultaten. Wat nodig is trouwens, want in Cyprus hebben ze ook play-offs, en onze steenrijke Russische investeerd­er wil absoluut Play-off 1 halen. Intussen raak ik steeds meer aangepast. Het begint eindelijk ook wat af te koelen. Dat is al iets, want de voorbije twee maanden was het serieus puffen op training.” (grijnst)

 ?? FOTO RR ?? Jef Callebaut bij Paphos in Cyprus.
FOTO RR Jef Callebaut bij Paphos in Cyprus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium