Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De trainer die jonger is dan de helft van zijn kern

Interimtra­iner William Still (24) jongste coach ooit in Belgisch profvoetba­l

-

Is William Still het nieuwe talent aan het Belgische trainersfi­rmament? Met zijn 24 jaar is hij in ieder geval de jongste ooit in ons profvoetba­l. Als interimtra­iner van Lierse in de Proximus League waren afgelopen weekend zelfs zeven van de elf basisspele­rs ouder dan hij. “Leeftijd is maar een cijfer.”

Yannick Ferrera nam hem als 20-jarige op in de technische staf van Sint-Truiden. Een jaar later trok hij met zijn mentor naar Standard en een week voor zijn 25ste verjaardag van komend weekend debuteerde hij afgelopen zondag als hoofdtrain­er (ad interim) van Lierse. Het gaat dus hard voor William Still. Hij mag zich de jongste trainer ooit in het Belgische profvoetba­l noemen.

“Het was een beetje onverwacht dat Lierse me vroeg om als interim- trainer te fungeren”, zegt Still, de zoon van twee Engelse ouders maar wel geboren en opgegroeid in België en perfect Frans-, Nederlands- en Engelstali­g. “Ik heb eerst gevraagd aan de meer ervaren kerels in de technische staf of ze het oké vonden. Iedereen stond achter de beslissing van de club.”

Dat bij Club Brugge trainer Ivan Leko jonger is dan speler Timmy Simons was begin dit seizoen al vrij uniek. Maar alleen al van de basiself van afgelopen weekend bij Lierse zijn er zeven spelers ouder dan trainer Still.

“Ach, leeftijd is maar een cijfer”, zegt die. “Het voelt niet alsof ik me extra moet bewijzen door mijn leeftijd. Soms kan het zelfs een voordeel zijn omdat de leefwereld van de spelers ook die van mij is en ik hen dus goed begrijp. Dat is zeker als assistent een troef.”

Het verhaal van Still doet wat denken aan dat van de Duitser Julian Nagelsmann. Die werd op zijn 28ste hoofdtrain­er van Hoffenheim in de Bundesliga en werd begin dit jaar – toen hij 29 was – verkozen tot Trainer van het Jaar in Duitsland.

“Hij kan een voorbeeld voor mij zijn, maar voorlopig heb ik nog niet de ambitie om definitief hoofdtrain­er te worden. Daar wacht ik best nog wat jaartjes mee. Eerst nog ervaring opdoen.”

Geen klik met Sa Pinto

Still is nochtans erg ambitieus. Begin dit seizoen verliet hij Lierse om terug te keren naar Standard als videoanali­st. Maar 48 uur later stond hij alweer op het Lisp.

“Ik voelde meteen dat het niet klikte met Sa Pinto. Ik zat in een andere kleedkamer dan de technische staf, moest apart eten en had geen contact met de spelers. Ik was puur videoanali­st en niets meer. Ik stond niet meer op het veld. Daarom keerde ik liever terug naar Lierse, waar ik wel op het veld stond als assistent.”

Still is zelfs nog actief als voetballer. Tot drie jaar geleden bij vierdeklas­ser Tempo Overijse en vandaag bij een WaalsBraba­ntse tweedeprov­incialer. Van een carrière als profvoetba­ller heeft hij nooit gedroomd, al speelde hij even bij de beloften van Bergen. “Maar ik wist al snel dat ik niet het talent had om door te breken als profvoetba­ller. Daarom moest ik iets anders proberen en klopte ik aan bij Yannick Ferrera en Sint-Truiden.”

GERT GYSEN

 ?? FOTO BELGA ?? William Still schreeuwt zich de keel schor naar zijn nochtans meestal oudere spelers. “Leeftijd is maar een cijfer.”
FOTO BELGA William Still schreeuwt zich de keel schor naar zijn nochtans meestal oudere spelers. “Leeftijd is maar een cijfer.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium