Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Pijnlijk om op deze manier te verliezen”

Schotenaar Gilles Magnus verliest titel door blunder van wedstrijdc­ommissaris

- MARCEL BERNAERTS

Bijna een heel seizoen stond Gilles Magnus op kop in het NoordEurop­ees kampioensc­hap Formule Renault 2.0. Maar in het slotweeken­d in Duitsland gaf de Schotenaar de zege toch nog uit handen. Het 18jarige talent had dat te danken aan een overijveri­ge commissari­s die op een cruciaal moment een foutieve beslissing nam.

Magnus kende niet meteen het beste weekend op het circuit van Hockenheim in Duitsland. De Schotenaar was gestart aan de slotraces met een bonus van vijf punten op directe achtervolg­er en ploegmaat Michael Benyahi. “Ik reed niet mijn beste kwalificat­ieraces. Deels door pech, maar ook omdat de auto niet echt zijn ideale snelheid ontwikkeld­e. We moeten nog uitzoeken of dat aan de afstelling van de auto lag of aan mezelf. Maar we hebben dus vooraf zeker niet de beste beslissing­en genomen.”

Ondanks die mindere kwalificat­ietijden maakte de 18-jarige Schotenaar zich niet direct zorgen. Zijn enige concurrent had ook niet meteen de grootste tijden gereden. En in de eerste race leek Magnus zijn concurrent de genadeslag te zullen toedienen. “Maar op het moment dat ik de leiding had van de NEC-racers, kreeg ik een penalty. Ik zou de limieten van de piste overschred­en hebben. Dat kostte me dertig seconden straftijd en een pak plaat- sen. Bij het bekijken van de videobeeld­en na de race, bleek het een foutieve beslissing te zijn. Alleen kon die niet meer teruggedra­aid worden. Ik kreeg enkel excuses van de wedstrijdl­eiding. Redelijk bizar, toch.”

In de tweede race moest Magnus achteraan vertrekken. “Ik nam risico’s en kwam nog in het wiel van Benyahi. Maar dat was onvoldoend­e om de titel te pakken.”

Magnus haalde in totaal 150 punten en strandde zo op één punt van de titel. “Die onterechte straf kostte me zeven punten. Door die beslissing verlies ik de titel. Dat doet enorm veel pijn.”

Ook gevolgen voor de toekomst

Zeker omdat het niet winnen van het Noord-Europese kampi- oenschap mogelijk ook verdere gevolgen heeft voor de toekomst van de Schotenaar.

“Ik misloop een hoop prijzengel­d dat ik had kunnen gebruiken om volgend seizoen de stap naar de Europacup Formule Renault te zetten. Nu zal het moeilijk worden om het vereiste budget bij elkaar te krijgen.”

 ?? FOTO RR ?? Gilles Magnus rijdt op het circuit van Hockenheim binnen in de paddock. Zonder titel, maar wel met een heleboel frustratie­s.
FOTO RR Gilles Magnus rijdt op het circuit van Hockenheim binnen in de paddock. Zonder titel, maar wel met een heleboel frustratie­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium