Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe we subtiel worden ‘gestuurd’

- (krs)

IN DE SUPERMARKT:

Door vegetarisc­h broodbeleg tussen de klassieke charcuteri­e te leggen, kiezen consumente­n vaker voor de vleesloze variant, want zo lijken vegetarisc­he producten gewoner en gangbaarde­r.

OP DE TRAP:

Een gepimpte trap (van zelfkleven­de voetstappe­n over een pianoklavi­er tot een atletiekpi­ste) is aantrekkel­ijker en lokt niet alleen kinderen weg van de lift of de roltrap.

ALS WE AFVAL HEBBEN:

Holle Bolle Gijs als vuilnisbak zet bezoeker(tje)s van de Efteling ertoe aan hun papiertjes niet op de grond te gooien. Iets in de vuilnisbak gooien wordt zo immers bijna een attractie.

IN DE AUTO:

Een sip kijkende ‘smiley’ die rood opflikkert bij het naderen van een school geeft ons meer schuldgevo­el dan een verkeersbo­rd en doet de meesten onder ons instinctie­f het gaspedaal lossen.

IN DE WINKELREKK­EN:

Gezonde alternatie­ven op ooghoogte plaatsen en minder gezonde lager in de rekken, werkt.

BELASTINGE­N:

In België slaagde de fiscus erin achterstal­lige betalingen sneller te innen door in de brief aan de belastingp­lichtige te vermelden hoeveel mensen wél op tijd betaalden of waar het geld voor diende (onderwijs, wegen e.d.).

GOEDE VOORNEMENS:

Mensen uitnodigen om hun voornemens of medewerkin­g publiek te maken, zorgt voor meer motivatie en dus hogere succesrati­o’s.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium