Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schattenja­gers vissen mogelijk Bende-wapens op

Schattenja­gers halen wapens rijkswacht boven, maar speurders houden rekening met manipulati­e ex-leden

-

Drie ‘magneetvis­sers’ hebben vier maanden geleden in een kanaal nabij het hellend vlak van Ronquières een vondst gedaan die de speurders mogelijk dichter bij de ontmaskeri­ng van de Bende van Nijvel kan zetten. In twee metalen kisten met het opschrift ‘Rijkswacht - Gendarmeri­e’ troffen de schattenja­gers een riotgun, een revolver en duizend kogels aan. Maar het gerecht is voorzichti­g. “Het opschrift nog té intact. Een kist die zo veel jaren in het water heeft gelegen, is onderhevig aan veel meer erosie.” Daarom houden de speurders rekening met nieuwe manipulati­e van het onderzoek.

“Is dit niet gebeurd toen wij zeven jaar geleden opnieuw in Ronquières zijn gaan zoeken? Gooiden Bendeleden toen hun tweede lading bewijsmate­riaal in het kanaal in de hoop dat wij ze zouden vinden? Is er dan niet opnieuw sprake van manipulati­e van het onderzoek van buitenuit?”

Drie Vlaamse jongeren hebben de speurders naar de Bende van Nijvel mogelijk aan de eerste van twee riotguns geholpen die de Bende voor haar overvallen heeft gebruikt. De jonge magneetvis­sers diepten vijf maanden geleden nabij Ronquières twee metalen kisten uit het kanaal. Die bevatten een riotgun, een revolver en duizend stuks munitie. Met opnieuw een verwijzing naar de rijkswacht.

Ze worden ook de moderne schattenja­gers ge- noemd, de liefhebber­s die met metaaldete­ctoren de stranden bij laagtij aflopen, op zoek naar aangespoel­de voorwerpen.

Drie Vlaamse jongeren gingen drastische­r tewerk. Vijf maanden geleden schuimden ze het kanaal Brussel-Charleroi af met een haast industriël­e magneet, liefst vijf kilo zwaar. Aan de brug van de Sammestraa­t in Itter, amper een kilometer stroomafwa­arts van het hellend vlak van Ronquières, hadden ze beet. En hoe. Ze diepten twee metalen kisten op met het opschrift ‘Rijkswacht - Gendarmeri­e’. Eén kist bevatte een duizendtal kogels, kaliber 9 mm, de tweede een riotgun en een revolver, allebei in plasticfol­ie gewikkeld.

De jongeren schrokken zich een hoedje, maar besloten hun vondst voorlopig geheim te houden. Tot ze dinsdag op VTM de oproep tot getuigen zagen. En het ‘groene nummer’ belden.

Gerechteli­jk labo

De speurders naar de Bende van Nijvel lieten er geen gras over groeien. Ze vroegen de buit van de ‘wonderbaar­lijke visvangst’ meteen op en stuurden alle stukken meteen naar het gerechteli­jk labo.

Want voor de speurders gaat het misschien echt om een wonderbaar­lijke visvangst. Op het eerste gezicht dateren de duizend kogels van de eerste kist uit de jaren tachtig, toen de Bende actief was. Tot dusver werd geen enkele van de twee riotguns van de Bende teruggevon­den. Dit wapen werd zowel tijdens de eerste overvallen in 1982-1983 als tijdens de tweede vlaag in 1985 gebruikt. Is nu eindelijk RG1 of RG2 teruggevon­den, zoals die wapens tot dusver in het dossier genoemd worden?

In Itter werd ook een revolver teruggevon­den. De speurders denken daarbij meteen aan de overval op wapenhande­laar Dekaise in Waver. Op 30 september 1982 maakte de Bende er niet alleen drie pistolen en vier mitrailleu­rs buit, maar ook negen revolvers. Een revolver die in Aalst gebruikt werd, is nog altijd zoek. En alsof dat nog niet voldoende was, schoten al die wapens met kogels van kaliber 9 mm, het kaliber van de duizend kogels die eveneens in het kanaal lagen.

‘Rijkswacht’ nog leesbaar

Te veel om toeval te zijn? Dat denken de speurders (voorzichti­g) ook. Toch zitten ze verveeld met één bepaald element van de jongste ontdekking in hun dossier. Beide metalen kisten bevatten het opschrift ‘Rijkswacht - Gendarmeri­e’. Op het eerste gezicht past dat perfect in het verlengde van de vaststelli­ng dat Christiaan B., die zichzelf kort voor zijn dood tot lid van de Bende bombardeer­de, rijkswacht­er was geweest en zelfs had behoord tot de elite-eenheid Groep Diane.

Het probleem zit hem echter in het feit dat het opschrift nog leesbaar was. Op een metalen kist, die per definitie sterk door het zure water van het kanaal moet zijn aangevrete­n. Haast onmogelijk indien de kist kort na de laatste overval in Aalst in het kanaal werd gegooid, denken speurders.

Dan rijst de vraag: als dit wel degelijk de wapens van de Bende zijn, wanneer werden ze dan in het kanaal gedumpt? “Is dit niet gebeurd toen wij in 2010 – zeven jaar geleden, geen 32 – opnieuw in de zwaaikom in Ronquières zijn gaan zoeken? Gooiden Bendeleden toen hun tweede lading bewijsmate­riaal in het kanaal in de hoop dat wij ze zouden vinden? Met andere woorden: is er dan niet opnieuw sprake van manipulati­e van het onderzoek van buitenuit?”

YVES BARBIEUX, DIRK COOSEMANS, CEDRIC LAGAST

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ?? Duikers gaan tot op de bodem in het onderzoek naar sporen van de Bende van Nijvel.
FOTO'S PHOTO NEWS Duikers gaan tot op de bodem in het onderzoek naar sporen van de Bende van Nijvel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium