Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn dochter is ook een beetje slachtoffe­r”

Moeder opgepakte 15-jarige leidster hoopt op oplossing School vraagt om betere zorg voor moeilijke leerlingen

- TIM LESCRAUWAE­T, TOMMY HUYGHEBAER­T

De 15jarige leidster van de meisjesben­de die de stationsom­geving in Brugge teisterde, werd gisteren opgepakt en door de jeugdrecht­er in een halfopen instelling geplaatst. De moeder vindt dat haar dochter zelf ook slachtoffe­r is omdat ze nergens hulp vond.

Schrik en een beetje opluchting. Die gevoelens overheerst­en gisteren bij de moeder van de opgepakte leidster van de Brugse meisjesben­de Zehbi’s. De politie kwam haar dochter ’s morgens vroeg oppakken. “Ik heb haar vandaag nog maar kort gesproken. Ze was heel erg onder de indruk van haar aanhouding en alle commotie die ze veroorzaak­te. Ik hoop dat dit een eerste stap in de goede richting mag zijn. Thuis heb ik haar alleszins nog nooit zo gezien zoals op die filmpjes. Zo agressief, niet te geloven. Ik herken mijn eigen meisje niet. Hier is ze soms echt een lief kind. Maar wij hebben haar de laatste maanden ook echt wel zien veranderen. We probeerden alles om haar de nodige zorg te bieden, maar we liepen overal met onze kop tegen de muur. Eigenlijk is mijn kind ook een beetje het slachtoffe­r van het systeem.”

Al van school gestuurd

Het 15-jarige meisje dat gisteren voor bedreiging­en en slagen en verwonding­en naar een halfopen jeugdinste­lling werd verwezen, werd eerder dit jaar ook al door directeur Petra De Schepper van het KTA in Brugge van school gestuurd. “Het KTA is een zorgende school: we willen de leerling zo veel mogelijk begeleiden en op onze school houden. Er is niemand bij gebaat dat we een leerling buitenzett­en. In het minst de leerling zelf. Maar in dit geval moesten we vaststelle­n dat na en- kele weken in dit schooljaar alle mogelijkhe­den al uitgeput waren om de leerlinge aan boord te houden. Ze was al tijdelijk geschorst en kreeg ook al een gedragscon­tract waaraan ze zich moest houden. Daarnaast stonden ons grote team van leerlingen­begeleider­s en het CLB voor haar klaar om te helpen. Maar op een bepaald moment is de grens voor school en CLB bereikt. Zeker als er iets heel ernstigs gebeurt, stoot je als school op muren. Het liefst van al zou je zo’n kind nog een laatste mogelijkhe­id geven en het tijdelijk naar een time-outproject, een dagcentrum of een instelling sturen. Maar we krijgen constant berichten dat alle zorginstel­lingen volzet zijn en het kind op de laatste plaats van een heel lange wachtlijst terechtkom­t.”

Begeleiden en verzorgen

“Ik pleit dan ook om middelen vrij te maken om zorg aan te bieden voor dit soort leerlingen. Want wat gebeurt er met leerlingen die wij noodgedwon­gen buiten moeten zetten? Wij hebben helemaal geen vat meer op hen. Ze hoppen naar een volgende school, waar de nieuwe directeur het dossier van de leerling niet mag opvragen. En in veel gevallen loopt het ook daar na een tijdje mis. Terwijl we eigenlijk de problemen van die jongeren moeten laten detecteren door experts, en hen begeleiden en verzorgen.”

Kinderrech­tencommiss­aris Bruno Vanobberge­n wil zich niet uitspreken over deze specifieke kwestie, maar hij pleit in het algemeen voor betere bruggen tussen welzijn en onderwijs. “Ouders en leerlingen voor wie interne leerlingen­begeleidin­g niet meer volstaat, moeten een beroep kunnen doen op gepaste hulpverlen­ing. Want nu glippen sommige jongeren door de mazen van het net. In die levensfase is dat een groot probleem. Sommigen blijven maanden aan een stuk thuis en kunnen nadien geen aansluitin­g meer vinden bij de school. We denken dat het CLB hier een grote rol kan spelen. Het beschikt echt over de nodige expertise. Geef het dan ook de middelen. En laat mensen zich specifiek op dit soort problemati­ek concentrer­en, in de plaats van op alle aspecten van de leerlingen­begeleidin­g.”

PETRA DE SCHEPPER

Directeur KTA Brugge

“We krijgen constant berichten dat alle zorginstel­lingen volzet zijn en het kind op de laatste plaats van een heel lange wachtlijst terechtkom­t.”

 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? De stationsbu­urt in Brugge staat onder politiebeg­eleiding sinds er een meisjesben­de actief is.
FOTO SIMON MOUTON De stationsbu­urt in Brugge staat onder politiebeg­eleiding sinds er een meisjesben­de actief is.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium