Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindrappor­t onderzoeks­commissie aanslagen Brussel “is geen eindpunt”

-

De plenaire Kamer heeft donderdag het eindversla­g van de onderzoeks­commissie naar de aanslagen van 22 maart 2016 besproken. Verschille­nde fracties benadrukte­n dat dit rapport geen eindpunt betekent, maar dat het nu aan de regering is de aanbevelin­gen in de praktijk om te zetten.

Het rapport telt 939 bladzijden. De commissie vergaderde het voorbije anderhalf jaar dan ook 164 keer en hoorde 199 getuigen. De verschille­nde fracties stonden elk stil bij de vaststelli­ngen en aanbevelin­gen van de commissie. Dat alles opmerkelij­k eensgezind, een gevolg van de unanimitei­t onder de leden.

Daarbij ging veel aandacht naar de slachtoffe­rs. Het was hun getuigenis die ook de diepste indruk op de commissiel­eden naliet. Ook rees de vraag of de aanslagen op Zaventem en in metrostati­on Maalbeek hadden kunnen worden voorkomen. De commissie kon dat niet vaststelle­n, maar wel is gebleken dat er kansen werden gemist om de daders tegen te houden.

Aanbevelin­gen

Commissiev­oorzitter Patrick Dewael benadrukte het belang van de aanbevelin­gen. “Omdat we niet alleen met de vinger wijzen, maar ook leren uit de aanslagen. Een absolute veiligheid kunnen we nooit garanderen. Maar we moeten binnen het kader van onze rechtsstaa­t al het mogelijke doen om aanslagen te vermijden”, aldus Dewael.

Hij kwam terug op de aanbevelin­gen rond de hulp aan de slachtoffe­rs. “Het is mijn hoop dat de onderzoeks­commissie is tegemoetge­komen aan het leed van de slachtoffe­rs. Zij zullen voor het leven getekend blijven, zij verdienen al onze steun.”

Eigen eiland

Een ander aandachtsp­unt was de veiligheid­sarchitect­uur. “De diensten hebben allemaal afzonderli­jk hard gewerkt. Dag en nacht, tot op het randje van het menselijke. Maar iedereen deed dat nog te veel op zijn eigen eiland, waardoor hier en daar kansen werden gemist”, legde de Open Vld’er de vinger op de wonde. De rode draad binnen het eindrappor­t is dan ook “samenwerki­ng”.

Over de strijd tegen radicalise­ring benadrukte Dewael het be- lang “te verbinden in plaats van te verdelen”. Maar tegelijker­tijd kwam hij terug op het signaal richting Saoedi-Arabië met de aanbevelin­g om de concessie van de Grote Moskee te herzien. “Een radicale versie van de islam prediken op onze eigendom, die haaks staat op onze Grondwet en gesponsord wordt vanuit SaoediArab­ië, dat kan niet langer. Er zijn grenzen aan de tolerantie”, aldus Dewael.

De commissiev­oorzitter benadrukte ook het belangrijk­e signaal dat het parlement verenigd is in de strijd tegen terrorisme “naar de burgers, maar ook naar de regering en alle diensten. Zij krijgen de grootste steun en het respect van dit halfrond. Maar wij verwachten ook dat zij ons rapport onverkort en integraal uitvoeren”.

 ?? FOTO AP ?? Patrick Dewael.
FOTO AP Patrick Dewael.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium