Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik was verplicht om dood kind te baren”

Strenge Ierse abortuswet nog meer onder vuur na schrijnend­e getuigenis

-

Ik moest wachten tot de baby in mijn buik zou sterven. Tegen mijn wil in heb ik een dood kind moeten baren.” Amper twee zinnen had de Ierse Claire CullenDels­ol (33) nodig om voor een volle parlements­commissie haar punt te maken. De abortuswet in haar land is “onmenselij­k”, klaagt ze aan. In Ierland is abortus alleen toegestaan als de moeder in levensgeva­ar is. Er lijkt veranderin­g op til.

Claire Cullen-Delsol (33), al mama van een zoon en dochter, was twintig weken zwanger van een tweede dochter toen ze in augustus 2015 slecht nieuws kreeg. Haar nog ongeboren kindje had een fatale afwijking in de chromosome­n. Negen op de tien baby’s met die afwijking sterven binnen het jaar. De Ierse abortuswet, een van de strengste ter wereld, is onverbidde­lijk. Tegen haar wil in moest Claire haar zwangersch­ap voortzette­n. Een ongeboren kind wegnemen kan alleen als de moeder in levensgeva­ar is.

“Het was de ergste periode uit mijn leven”, getuigde de vrouw voor de parlements­commissie die zich over de abortuswet buigt. “De hel heeft vijf weken geduurd. Ik moest mij voorbereid­en om een dood kind ter wereld te brengen, maar ik kreeg geen psychologi­sche hulp. Ik heb me wekenlang teruggetro­kken en durfde niet buiten te komen. Het ergste was dat ik geen baas meer was over mijn lichaam.”

Om de strenge abortuswet in hun land te omzeilen, wijken duizenden Ierse vrouwen uit naar het Verenigd Koninkrijk. Daar is abortus bij een zwangersch­ap tot 24 weken legaal. Hoe schrijnend die reis is, werd woensdag in de commissie in alle pijnlijke details beschreven door de voorzitter van de groep Zwangersch­apsonderbr­eking voor Medische Redenen (TFMR).

“Als ouders hun overleden baby thuis willen begraven en ze met de auto op de ferry richting Ierland gaan, moeten ze vriespakke­n kopen en die geregeld in de kist leggen om hun kindje koud te houden. Hebben ze geen auto, dan moeten ze de kist meenemen op het openbaar vervoer. Nemen ze het vliegtuig, dan wordt de kist ingecheckt als handbagage of gewone bagage. Dit zijn situaties waar we beschaamd over moeten zijn. Ouders die dit moeten meemaken zijn medische vluchtelin­gen.”

Door dit soort getuigenis­sen brokkelt de steun voor de strenge Ierse abortuswet langzaam af. In juni van dit jaar heeft het Comité voor Mensenrech­ten van de Verenigde Naties gezegd dat de Ierse abortuswet­ten vrouwen “wreed en onmenselij­k behandelen”.

In ons land is abortus sinds 1990 legaal, tot twaalf weken na de bevruchtin­g of veertien weken na de laatste menstruati­e. De moeder moet wel in nood zijn. De wet bepaalt bovendien dat de eerste consultati­e en de ingreep in een abortuscen­trum of een ziekenhuis moet doorgaan. Iets meer dan een op de tien zwangersch­appen wordt in België afgebroken.

Zo liberaal als in België zal de abortuswet in Ierland niet worden, maar een versoepeli­ng lijkt er wel in te zitten. Volgens peilingen willen zeven op de tien Ieren dat abortus mogelijk is als de moeder zwanger is geworden als gevolg van incest of verkrachti­ng, of als er fatale afwijkinge­n bij het kind zijn vastgestel­d.

Bij foetussen met een kleinere handicap moet voor de helft van de Ieren een abortus bespreekba­ar zijn.

Volgend jaar plant de Ierse premier Leo Varadkar een referendum over abortus. Wellicht mogen de Ieren dan in mei of juni 2018 naar de stembus om zich uit te spreken voor of tegen een versoepeli­ng van de abortuswet­geving.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium