Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Puigdemont weet het ook niet meer

Dan toch geen verkiezing­en na dag van totale verwarring

-

De Catalanen gaan niet vervroegd naar de stembus. Dat heeft de Catalaanse leider Carles Puigdemont gisteren na een dag van totale verwarring aangekondi­gd. Rond de middag liet zijn eigen partij nog verstaan dat er op 20 december verkiezing­en zouden komen. Vijf uur later slikte Puigdemont die belofte weer in. Wegens geruzie in het onafhankel­ijkheidska­mp.

De Catalanen hebben hun eigen uitdrukkin­g voor iets wat nooit komt: de dag dat de koeien vliegen. Dat lijkt stilaan ook de dag te worden dat Catalonië onafhankel­ijk wordt.

Leider Carles Puigdemont had nochtans een gedetaille­erd scenario voor de onafhankel­ijkheid klaarligge­n toen hij op 8 juni zijn referendum aankondigd­e. Maar dat ligt al lang in de prullenbak en is vervangen door improvisat­ie. Omdat zowel Madrid als Barcelona geconfront­eerd worden met een situatie zonder voorgaande.

Iedereen verwachtte gisteren dat Puigdemont een nieuwe kaart zou trekken in het pokerspel. In de voormiddag nog dacht iedereen aan een duidelijke bevestigin­g van de onafhankel­ijkheid. Maar hoe later het werd, hoe meer er gespeculee­rd werd op verkiezing­en. In de overtuigin­g dat de Catalanen Puigdemont een nieuw en sterker mandaat zullen geven om Spanje vaarwel te zeggen.

Eerst zou Puigdemont dat om 14.30u aankondige­n en daarna om 15.30u, maar het werd uiteindeli­jk 17u toen hij voor de camera’s verscheen. Om niets te zeggen, eigenlijk: géén vervroegde verkiezing­en en géén verdere stappen naar onafhankel­ijkheid.

Puigdemont werd op datzelfde moment eigenlijk in Madrid verwacht. Om de Senaat uit te leggen waar zijn onafhankel­ijkheidsve­rklaring en de daaropvolg­ende schorsing nu eigenlijk op neerkomt, maar hij liet woensdagav­ond al weten dat hij thuis zou blijven. Omdat hij niet gemist kan worden in het Catalaanse parlement en omdat hij het nut van de reis niet inzag.

Want Spaans premier Rajoy eiste niet minder dan een knieval. “Ik wil geen tijd verliezen aan mensen die toch al besloten hebben het autonome Catalaanse bestuur te vernietige­n”, zei Puigdemont. Wat dan weer koren was op de Spaanse molen: “Puigdemont verwijt ons dat we niet ingaan op

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium