Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Samen lanceert voorstelle­n rond verkeersve­iligheid

Conflictvr­ije kruispunte­n en handhaving zone 30 cruciaal

-

Mobiliteit­sexpert Dirk Lauwers is door de lijst Samen verzocht om een mobiliteit­spact op te stellen. Hij zal samen met andere experten, middenveld, politieke partijen en Antwerpena­ars een tekst opmaken.

De eerste gemeenscha­ppelijke persconfer­entie van sp.a, Groen en onafhankel­ijken als Samen ging over verkeersve­iligheid en mobiliteit.

“De dodelijke verkeerson­gevallen in Antwerpen hebben de bewoners in het hart geraakt”, zegt Samen-lijsttrekk­er Wouter Van Besien. “Het maakt ons allemaal een beetje opstandig. Dit zorgt er ook voor dat verkeersve­iligheid weer hoog op de politieke agenda staat. Met Samen willen we dit thema vastgrijpe­n en niet meer loslaten. Niet dit jaar, maar ook niet als we de mogelijkhe­id krijgen om mee het beleid in deze stad vorm te geven. We beseffen dat we dit niet alleen vanuit de politiek kunnen aanpakken. Het is onbegrijpe­lijk dat een thema als verkeersve­iligheid wordt gereduceer­d tot partijpoli­tieke spelletjes.”

Van Besien en Tom Meeuws, de nummer drie op de Samen-lijst, zochten mobiliteit­sexpert Dirk Lauwers aan om op zoek te gaan naar een breed draagvlak rond ingrepen aangaande verkeersve­iligheid en mobiliteit.

“Verkeersve­iligheid is nauw verbonden met de keuzes die worden gemaakt in het mobiliteit­sbeleid”, zegt Lauwers. “Ik zal een basistekst opmaken die wordt voorgelegd aan mobiliteit­sexperten en -vereniging­en. Hopelijk zullen ook de politieke partijen zich hier achter zetten.”

Het uiteindeli­jke mobiliteit­spact zal bestaan uit een set van maatregele­n om het aantal verkeerson­gevallen drastisch te vermindere­n en het respect tussen de verkeersge­bruikers te verbeteren. Deze tekst zou midden januari 2018 klaar moeten zijn.

Yasmine Kherbache en Freya Piryns geven al enkele voorzetten. “Er moet versneld werk worden gemaakt van het conflictvr­ij maken van de kruispunte­n”, zegt Piryns. “Van de 135 kruispunte­n in het beheer van de stad Antwerpen zijn er momenteel slechts drie volledig conflictvr­ij. De kruispunte­n waar recent de dodelijke fietsslach­toffers vielen moeten prioriteit krijgen.”

Kherbache herhaalde het pleidooi voor venstertij­den voor vrachtwage­ns. Dit zijn moment waarop deze voertuigen de stad niet in mogen. “De uitbreidin­g van zone 30 is goed, maar dan moet je er wel controles doen en dat gebeurt momenteel onvoldoend­e.”

Meeuws wijst op de noodzaak van een circulatie­plan. “De auto is welkom, maar als gast”, zegt hij. “Alleen moeten we de wagens kanalisere­n door in sommige straten te knippen en te knijpen.”

In sommige straten parkeren alleen bewoners.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium