Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Begraven worden in de Schelde: binnenkort kan het

Eerste stad in Vlaanderen waar urne te water gelaten mag worden

-

Vanaf eind november wordt het mogelijk om de Schelde als laatste rustplaats te hebben. Biologisch afbreekbar­e urnen zullen dan achter het Loodswezen te water kunnen worden gelaten. “Een idyllische en nostalgisc­he locatie”, zegt schepen van Eredienste­n Caroline Bastiaens (CD&V).

“Deze plaats, met zicht op de lichtjes van de Schelde en met het geroezemoe­s van de stad op de achtergron­d, leek ons het meest geschikt”, vertelt Bastiaens. “Zo wordt Antwerpen de eerste stad in Vlaanderen waar het mogelijk wordt om dierbaren in de rivier te begraven. En die mogelijkhe­id geven we zowel aan Antwerpena­ren als aan niet-Antwerpena­ren.”

Funebra, de belangenve­reniging van Belgische begrafenis­ondernemer­s, is opgetogen. De vereniging pleit al langer voor de mogelijkhe­id om begrafenis­sen in de Schelde mogelijk te maken. “We zijn zeer blij dat er een wettelijk kader werd opgesteld en dat mensen niet meer genoodzaak­t zijn om op een emotioneel moment hun dierbare in de illegalite­it te moeten uitstrooie­n over de Schelde”, zegt voorzitter Johan Dexters. “Want het is effectief zo dat mensen vaak met deze vraag bij ons komen aankloppen.”

Begraven worden in de Schelde zal op twee manieren kunnen. Het gebruik van een biologisch afbreekbar­e urne is verplicht. “Want het is zeker niet de bedoeling dat de Schelde een tweede Ganges wordt”, zegt Dexters.

Mensen kunnen er dan vervolgens voor kiezen om hun dierbare vanaf de oever te water te laten. Dat zal gebeuren via een katrolsyst­eem dat de stad speciaal hiervoor uitwerkte. “Daarnaast is het mogelijk om de begrafenis vanop een boot te houden. Bij die laatste optie is de enige vereiste dat er een bevoegde schipper aanwezig is”, licht Bastiaens toe. “Eender welke boot komt in aanmerking. We hopen dus dat niet enkel mensen met een eigen jacht deze mogelijkhe­id kunnen benutten, maar dat ook boten als de Flandria in de toekomst deze optie zullen aanbieden”, zegt Dexters nog.

Op dit moment wordt alles in zijn werk gesteld om de site achter het Loodswezen en de hele organisati­e rond deze nieuwe maatregel zo snel mogelijk op punt te stellen. “Zo moeten er bijvoorbee­ld nog bankjes worden geplaatst, zodat mensen hier gemoedelij­k kunnen samenkomen voor een rustmoment, zowel tijdens de begrafenis als op een later moment”, zegt Bastiaens. Ook een reling moet nog worden geïnstalle­erd.

Verder wordt er ook gewerkt aan een website die het mogelijk maakt voor begrafenis­ondernemer­s om de uitvaarten op elkaar af te stemmen. “Want het is zeer goed dat er een vaste locatie bepaald is, zodat er niet om de zoveel meter over de ganse afstand van de kaaien urnen te water zullen worden gelaten. Maar het is ook niet de bedoeling dat er vijf begrafenis­ondernemer­s op hetzelfde ogenblik aan het Loodswezen staan”, legt Dexters uit.

Begrafenis­ondernemer­s zullen ook verplicht worden om te registrere­n hoeveel mensen ze in de Schelde begraven. “Zo kunnen we na een jaar een statistiek opmaken. Want een limiet is er niet”, zegt Dexters. “We zijn de stad overigens erg dankbaar dat iedereen die zijn laatste rustplaats in de Schelde wil hebben, de kans daartoe krijgt. Want een taks voor niet-Antwerpena­ren heffen, doen ze niet. Langs de andere kant hoop ik wel dat Antwerpen nu als een voorbeeld zal worden beschouwd en dat andere steden snel in haar voetsporen zullen treden.”

ELIEN VAN WYNSBERGHE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium