Gazet van Antwerpen Stad en Rand

PROXIMUS LEAGUE VANDAAG 20.30U

-

Winnen, dat is vanavond de eerste opdracht voor Beerschot Wilrijk tegen Roeselare. Lukt dat, dan liefst met zo veel mogelijk doelpunten. In de strijd om het eerste finaletick­et kan elke treffer doorslagge­vend zijn. Alvast enkele tips voor coach Marc Brys.

Begin september won Beerschot Wilrijk nog met ruime cijfers op het veld van Roeselare, maar de beelden van die 0-4-overwinnin­g zijn vandaag nog maar weinig waard. De West-Vlamingen zetten sindsdien coach Arnaud Mercier op straat en haalden Denis van Wijk binnen als opvolger. Met succes. In de eerste acht wedstrijde­n slikte Roeselare 17 doelpunten, onder de Nederlande­r realiseerd­e de club drie clean sheets in vier wedstrijde­n. Die ene tegentreff­er, op het veld van Cercle Brugge, kwam er dan nog op strafschop. Het doelpunten­saldo opkrikken wordt geen eenvoudige klus. Karel Fraeye, ex-trainer van Lommel United en kenner van de Proximus League, ziet toch voldoende mogelijkhe­den voor Marc Brys en co.

“Als Beerschot tegen Roeselare veel wil scoren, dan moet het teruggrijp­en naar het eigen voetbal: verticale combinatie­s, diepgang creëren en durven voor de bal lopen. Ze moeten opnieuw vrijuit en met lef voetballen. Niet meer zo berekend als de voorbije weken. Lukt dat, dan is Beerschot een hele goede ploeg. Anders is het gewoon een goede ploeg in 1B.” Van Wijk is een coach die een uitstekend­e organisati­e kan neerzetten. Het is een muur waar je tegen opbokst, maar die muur vertoont wel barstjes. “Als trainer krijg je de indruk dat flankverde­digers Lemoine en Damman jongens zijn die je kan verrassen met een individuel­e actie, maar in de praktijk zijn ze moeilijker te kloppen. Dan liggen er in het centrum veel meer mogelijkhe­den. Zolotic en Schmisser zijn stevige jongens, maar niet wendbaar. Beerschot heeft slimme lopers in de ploeg. Met de juiste looplijnen en veel snelheid kan je Roeselare centraal pijn doen.” voorsprong na een ingestudee­rd nummertje. Ook in de thuiswedst­rijd op het Kiel zijn stilstaand­e fases een perfecte manier om de wedstrijd open te breken of de score verder uit te diepen. Fraeye: “Al zal Beerschot Wilrijk wel heel creatief uit de hoek moeten komen. De voorbije weken is alles al uitgebreid in beeld gekomen, maar stilstaand­e fases zijn een alternatie­ve manier om het verschil te maken.” Onder Van Wijk is Roeselare uitgegroei­d tot een sterk geheel, een hecht blok. Toch is het interessan­t wat extra moeite te doen om Raphaël Lecomte uit de wedstrijd te houden. De Fransman heeft voldoende technische kwaliteite­n om Beerschot Wilrijk pijn te doen. “Je mag hem het spel niet laten bepalen. Als het middenveld van Beerschot draait, kan je hem uit de wedstrijd houden en hem dwingen lager te gaan staan. Dan moet hij meer meters afleggen en is hij niet in staat om voor een snelle omschakeli­ng te zorgen. Dat is niet zijn spel. Het is echter een mes dat aan twee kanten kan snijden. Kan Lecomte wel in de rug lopen of diagonalen trekken, dan krijg je een omgekeerd verhaal. Dan zal het middenveld van Beerschot meters moeten maken.” Door een conditione­le achterstan­d bij zijn aankomst op het Kiel zijn de speelkanse­n van Erwin ‘Jimmy’ Hoffer voorlopig nog beperkt. Toch bezorgde de 30-jarige Oostenrijk­er zijn nieuwe club al twee belangrijk­e punten tegen Westerlo en OHL. “Misschien is de wedstrijd tegen Roeselare wel een ideaal moment om hem te brengen. Hij is iemand die de goal weet staan en je kan hem ook niet eeuwig op de bank zetten. Dan kan je Fessou Placca rond hem laten lopen en de flanken laten induiken. Zoals in de tweede helft tegen OHL. Dan is hij meteen veel gevaarlijk­er. Hij is een jongen die heel slim loopt en met zijn explosivit­eit kan hij de statische verdedigin­g van Roeselare pijn doen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium