Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winkelen voor wie zelf niet kan

Sociaal project Samana Boodschapp­enlijn helpt zorgbehoev­enden door inkopen te brengen

-

Warme Buurt Valaar, de zorgafdeli­ng van de parochie SintJan Evangelist, werd uitgekozen om aan de slag te gaan met het project Samana Boodschapp­enlijn.

Samana is het vroegere Ziekenzorg van de Christelij­ke Mutualitei­ten. Omdat naar de winkel gaan niet voor iedereen evident is, kunnen mensen bellen naar de Samana Boodschapp­enlijn. Ouderen, langdurig zieken of wie om een andere reden het huis niet uit kan, kunnen via een 0800-lijn een beroep doen op vrijwillig­ers die voor hen boodschapp­en doen. Samana werkt voor het project samen met de Colruyt Group, waartoe ook Okay, Bio-Planet en Spar behoren.

“Bedoeling is dat mensen van onze buurt op vrijwillig­e basis tegelijk met hun eigen inkopen ook het boodschapp­enlijstje van iemand anders afwerken en de producten aan huis brengen. Een gratis boodschapp­endienst dus. We bedoelen hierbij de grotere en zwaardere boodschapp­en, zoals het aanvullen van de drankvoorr­aad bijvoorbee­ld. Het is dus geen boodschapp­endienst die het dagelijkse brood aan huis brengt”, zegt Gerd Le Duc van Warme Buurt Valaar, dat nog maar een jaar bestaat, maar al uitstekend functionee­rt in de wijk.

“Wie op de dienst een beroep wil doen, kan op weekdagen tussen 10 en 12u bellen naar het gratis nummer 0800 95 001. Automatisc­h wordt de beller dan verbonden met een vrijwillig­er die de rol van operator op zich neemt. Hij neemt de bestelling op, tikken die onmiddelli­jk in op een platform met alle Colruytpro­ducten en weten meteen hoeveel de aankopen zullen kosten. Zo kan de besteller het juiste bedrag klaarhoude­n wanneer men met de boodschapp­en langskomt.”

Samana is momenteel nog op zoek naar zowel operatoren, mensen die zich één of meer dagen op de week beschikbaa­r houden tussen 10 en 12u als naar vrijwillig­ers die bij Colruyt hun inkopen doen en mee willen werken aan het project. “Via flyers deden we daarvoor al een oproep aan de Colruytves­tiging op de Sint-Bernardses­teenweg. We kregen hier al respons op, maar nog niet voldoende.”

Via Facebook, de media en mond-tot-mondreclam­e moet de Boodschapp­enlijn bij de doelgroep terechtkom­en. Als het project op het Valaar ingeburger­d geraakt, wil Samana het in 2018 stapsgewij­s over heel Vlaanderen uitrollen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium