Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tweedehand­skleding geeft kinderboek een unieke toets

Leerkracht maakt illustrati­es uit oude stoffen

-

Leerkracht Plastische Opvoeding Pascale Waumans en leerkracht Nederlands Jan Leunckens van het Heilig Pius Xinstituut op Het Kiel stellen hun eerste kinderboek

voor. De prenten in het boek zijn het resultaat van vier jaar knutselwer­k. Alle dieren en achtergron­den in

zijn bij elkaar geknutseld door de Wilrijkse leerkracht Pascale. Ze begon eerst met tekeningen maken voor haar kinderboek, maar was niet tevreden over het resultaat. “Ik werk vaak met stoffen, zo maak ik ook kostuums voor toneelstuk­ken. Die stoffen koop ik steeds bij de Kringloopw­inkel. De kledij daar is vaak niet meer even hip, maar de stoffen zijn perfect om een tweede leven te geven. Daarom heb ik besloten om de dieren voor het boek uit stof te maken.”

Pascale gebruikte ook een aantal oude kledingstu­kken van haar gezinslede­n. “Het gras in het boek is een oude, groene rok. De volledige rok is gebruikt voor het gras, een extra pagina maken was dus niet gelukt. Voor de boomstamme­n heb ik een hemd gebruikt.”

Door de unieke manier van werken, zijn ook een aantal onverwacht­e personages in het boek gecreëerd. “Zo vond ik een prachtig stuk stof met bloemenmot­ief,

Een verrassing voor Elodie ik weet niet echt waarom, maar daar zag ik meteen een konijn in. Het was oorspronke­lijk niet de bedoeling om een konijn als personage in het boek te steken.”

Elke pagina in het boek kreeg ook een geborduurd­e rand, ook uit stof. “Elke pagina heeft me ongeveer 24 uur tijd gekost en het boek telt twintig pagina’s. De figuren knip ik uit en strijk ik vast op een linnen achtergron­d. In totaal ben ik al zo’n vier jaar bezig met het boek. Het heeft heel lang geduurd voor ik mijn perfecte hoofdperso­nage gevonden had: een olifant. Ik ben daar streng in geweest voor mezelf. Er zijn veel prototypes gepasseerd.”

Uiteraard is er dus maar één origineel exemplaar van het kinder-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium