Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Broers schuldig over hele lijn in xtc-proces

Gaven slachtoffe­r drugs en belden hulpdienst­en niet toen het fout ging

-

Twee Lierse broers zijn donderdag over de hele lijn schuldig bevonden door de correction­ele rechtbank van Mechelen. Hun vriend stierf, nadat hij een overdosis drugs had genomen. De twee belden geen hulp.

Sammy en Saffy S.S. zijn veroordeel­d voor het verschaffe­n van xtc met de dood tot gevolg en voor schuldig verzuim. Hun rol was volgens de rechter gelijkaard­ig en daarom kregen ze beiden dezelfde straf: een celstraf van twee jaar met uitstel.

Om te voorkomen dat die sanctie omgezet wordt in een effectieve straf, moeten ze een reeks voorwaarde­n naleven. Zo moeten ze zich laten behandelen voor hun psychosoci­ale problemen. Er is een strikt verbod vastgelegd op het bezit en gebruik van drugs. De twee zullen op onverwacht­e momenten ook urinestale­n moeten afleveren om dat te bewijzen. Ze moeten ook hun drugsversl­aving laten behandelen.

Omdat jongere broer Saffy voor het geld voor de aankoop van de drugs had gezorgd en omdat hij ook geen initiatief had genomen om zijn oudere broer tot de orde te roepen, werd hij nu ook schuldig verklaard voor het verschaffe­n van xtc met de dood tot gevolg. “Hij was aanwezig toen het pilletje gegeven werd en hij heeft niets gedaan”, aldus rechter Bourlet.

De feiten gebeurden ’s ochtends op 22 juli van vorig jaar. Sammy, de oudste van de twee, had die dag drie xtc-pilletjes bij. Hij nam er zelf één en speelde er ook eentje aan zijn vriend Bjorn (22) door. Toen die aangaf dat hij geen effect voelde, kreeg hij een tweede. Maar hij reageerde slecht op de drugs. De man begon te transpirer­en, werd suf en verloor het bewustzijn. De broers vertikten het daarna om de hulpdienst­en te bellen. Ze verklaarde­n dat dat van Bjorn niet mocht, omdat zijn ouders zo te weten zouden komen dat hij drugs had gebruikt.

Ze filmden hoe hun vriend bewusteloo­s op de zetel lag. Ze wilden hem later met de beelden confronter­en, maar hadden niet door dat hij stervende was. Ze hebben hem daarna nog opgebeld en toen hij niet opnam, dachten ze dat hij zijn roes aan het uitslapen was. ’s Avonds gingen ze een kijkje nemen, maar toen troffen ze hem levenloos aan.

De familie van het slachtoffe­r las tijdens de behandelin­g van de zaak een brief voor. “Jullie wisten dat onze zoon clean wilde zijn. Als jullie dan toch vrienden waren, waarom hebben jullie hem dan die drugs gegeven?”, klonk het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium