Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Felix zoekt beste appeltaart ter wereld

-

Restaurant Felix in het Felixpakhu­is vraagt zich af wie de lekkerste appeltaart ter wereld kan bakken. “De vraag stellen is meteen antwoorden wie Mijnheer of Madame Toertjes is”, zegt Ivo De Beer van Felix.

Onder impuls van chefs Andy De Cremer en Bart Huybrechts raken ze zich bij Felix meer en meer bewust van de werking van de seizoenen. “We hebben dat al te lang nagelaten”, geeft Ivo De Beer van Felix toe. “Vanaf nu zeggen we: geen aardbeien meer in de winter.”

“Tegelijk zetten we een aantal events op rond plezante producten van bij ons.” Daarom hebben ze vorige maand passata

tomatenpur­ee,

red.)

(vloeiende

gemaakt met de beste tomaten die ze konden vinden. Deze maand, oogstmaand voor appelen en peren, zoeken we naar de persoon die de beste appeltaart ter wereld kan bakken, als je me deze kleine Antwerpse overdrijvi­ng toestaat.”

“Om die taarten te testen, wordt een dubbele jury samengeste­ld. De vakjury zal bestaan uit een aantal bekende en minder bekende oma’s en bomma’s, experts in het bakken van heerlijke appeltaart­en. Die jury wordt voorgezete­n door bakker Toon De Klerck.” Naast de vakjury wordt zondag 12 november ook een volksjury samengeste­ld. Samen zullen ze oordelen over de kracht van de aangeboden taarten.

Deelnemers moeten zich eerder inschrijve­n, maar die zondag worden de appeltaart­bakkers voor 12u met hun taart verwacht in het Felixpakhu­is. “Vanaf 12u begint de wedstrijd te lopen”, gaat chef Bart Huybrechts verder. “We laten de mensen ook het verhaal achter hun taart vertellen: is het recept al generaties lang in de familie, komen de appelen uit de eigen tuin of uit die van een ver familielid? Dat soort dingen. Tegelijker­tijd mogen de deelnemers hun taart in twintig spietjes snijden om ze aan de jury te kunnen uitdelen.”

“We verwachten dat de jury tegen drie uur in de namiddag zijn oordeel kan vellen. Voor de eerste tien deelnemers hebben we enkele prijzen in het verschiet. De uitverkore­n taartenmak­er krijgt een pakket ter waarde van 500 euro. Wie wiet zit er een ticket in naar de Big Apple”, knipoogt Huybrechts.

In elk geval zal het recept van de winnende taart een heel jaar lang gebruikt worden in restaurant­s Felix en Bou rla. “Ik kijk al uit naar zo’n taartje met een bolleke crème-glace erop”, besluit Ivo De Beer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium