Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Museum herontdekt ‘vergeten’ beelden

Middelheim toont verzamelin­g naoorlogse sculpturen KMSKA

-

In het Braempavil­joen van het Middelheim­museum opent zaterdag De veertig naoorlogse beelden komen uit het Museum voor Schone Kunsten, maar waren er al decennia niet meer te zien. Bij de heropening van het KMSKA in 2019 krijgen ze opnieuw een plek.

Tussen 1950 en 1970 kocht het KMSKA geregeld moderne sculpturen. Burgemeest­er Lode Craeybeckx, die in 1950 het Middelheim­museum had gesticht, stimuleerd­e die aankopen. Het Middelheim kocht grote buitenbeel­den, het KMSKA vulde aan met kleinsculp­turen. Dat was de filosofie. Craeybeckx moest daarvoor wel conservato­r Vanbeselae­re overtuigen om af te stappen van het principe om enkel erkende, liefst dode meesters te kopen.

De meeste beelden werden gekocht tijdens de biënnales die het Middelheim­museum sinds 1951 hield en weerspiege­lden de belangrijk­ste tendensen van die periode. Toen vanaf de jaren zeventig installati­ekunst dominant werd, geraakten ze in vergetelhe­id en verdwenen ze in de museumrese­rve. Daar werden ze nu uit opgepikt door curator Greta Van Broeckhove­n, voor de expo

“De beelden werden gerestaure­erd en opgefrist. Ze zullen een nieuwe plaats krijgen bij de heropening van het KMSKA”, weet Van Broeckhove­n.

“In de beelden van de jaren vijftig is het oorlogslij­den en de angst van het atoomtijdp­erk overal voelbaar, het duidelijks­t wellicht in van Floriano Bo-

Sculpture.

De vermoorde

Recall dini. Een ander kenmerk zijn de invloeden van archaïsche kunsten zoals de Etrusken, zoals in de

van Marino Marini”, ontdekte Greta Van Broeckhove­n. “Opgravinge­n maakten toen diepe indruk op kunstenaar­s.”

In de naoorlogse beeldhouwk­unst doet ook de abstractie haar intrede. Het KMSKA kocht beelden van de broers Arnoldo en Gio Pomedoro, Fausto Melotti en de naar Parijs uitgeweken Mechelaar Willy Anthoons. “Het KMSKA kocht vooral Italiaanse, Duitse en Belgische kunstenaar­s. Toen het KMSKA op het punt stond een Giacometti te kopen, bleek het Middelheim­museum een fractie sneller. Goed voor hen”, geeft Van Broeckhove­n toe.

danseres

Grote

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium