Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een op de vijf drankhande­ls moet werknemers ontslaan

-

De accijnsver­hoging die de regering twee jaar geleden invoerde hakt er stevig in. Een op de drie drankhande­laars heeft dit en vorig jaar volk moeten ontslaan. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische sectororga­nisatie voor wijn en gedistille­erde dranken Vinum et Spiritus. De accijnsver­hoging mist haar doel. “Meer mensen kopen drank over de grens en illegaal gestookte alcohol vormt een probleem.”

Twee jaar geleden besliste de regering om de accijnzen op wijn en sterkedran­k fors te verhogen. Op een fles sterkedran­k kwam er gemiddeld 2,6 euro bij. Die maatregel moest extra geld opleveren om het gat in de begroting te dichten. Nu blijkt dit contraprod­uctief te werken.

“Het heeft perverse gevolgen”, zegt Geert Van Lerberghe, directeur-generaal van Vinum et Spiritus. “De prijsverho­gingen hebben de verkoop flink doen dalen, wat tot ontslagen heeft geleid in onze sector.” Een op de vijf leden van de sectorvere­niging – producente­n én handelaars – moest in 2016 werknemers ontslaan. “Dit jaar zitten we met gelijkaard­ige cijfers. Vooral kmo’s hebben het moeilijk.” De wereldwijd­e drankgigan­t Diageo kondigde al aan meer te zullen investeren in Nederland dan in België, en de banengroei bij ons stop te zetten.

De Belg drinkt niet minder. De consument hopt gewoon over de grens, meestal naar Frankrijk, op zoek naar goedkopere alcohol. “Vooral de verkoop van schuimwijn (+63%) en sterkedran­k (98%) nam in 2017 spectacula­ir toe in de buurlanden”, zegt Van Lerberghe. “In amper een jaar kochten Belgische gezinnen dubbel zoveel gedistille­erde drank over de grens.”

“Ook de overheid haalde haar doelstelli­ngen niet”, zegt Van Lerberghe. “De accijnsink­omsten blijken, door die dalende verkoop, veel lager uit te vallen dan gebudgette­erd.” Na 21 maanden – van januari 2016 tot en met september 2017 – is er een tekort van 242 miljoen euro, blijkt uit berekening­en van de sector, op basis van cijfers van de FOD Financiën. “De btw-ontvangste­n vallen 114 miljoen euro lager uit.”

De sector wil de accijnsver­hoging zo snel mogelijk terugdraai­en. “Alcoholmis­bruik kan je niet tegengaan met een maatregel. Daar heb je een veel bredere, preventiev­e aanpak voor nodig, net als in Nederland.” Toch is financiënm­inister Johan Van Overtveldt (N-VA) niet van plan zijn beleid aan te passen, zegt zijn woordvoerd­er. “De verkoopcij­fers van 2017 zijn gestabilis­eerd. Ook in de inkomsten uit accijnzen zien we geen daling.” En toch, besluit Van Lerberghe. “Voor whisky, wodka en gin blijft de verkoop verder dalen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium