Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maaike Cafmeyer verschijnt voor assisen

-

‘DE TWAALF’

Nieuwe Eénserie volgt moordverda­chte en juryleden

Ukent ze vooral van allerlei komische rollen, maar vanaf 6 november mag Maaike Cafmeyer haar tanden zetten in een heel ander soort personage. Dan starten de opnames van het rechtbankd­rama waarin ze een gerespecte­erde 46jarige schooldire­ctrice vertolkt die wordt beschuldig­d van twee moorden.

“U zult een heel andere Maaike Cafmeyer te zien krijgen”, belooft Bert Van Dael, die samen met Sanne Nuyens het scenario schreef. Eerder zorgde het duo al voor het veelgesmaa­kte jour.

De Twaalf

Beau Sé-

moet een spannende, hedendaags­e reeks worden die draait rond een volksjury in een Belgisch assisenpro­ces. “Assisen ligt onder vuur. Er wordt gewerkt aan een hervorming. Mogelijk zal de twaalfkopp­ige jury al afgeschaft zijn tegen de tijd dat de serie op tv komt”, aldus Van Dael.

Justitiemi­nister Koen Geens werkt immers aan een nieuwe wet die zal bepalen dat alle

misdrijven waarop minstens twintig jaar opsluiting staat (moord, doodslag, terreuraan­slagen met slachtoffe­rs, zware zedenfeite­n) door zogeheten Criminele Kamers zullen worden behandeld. De burger zal voor de zwaarste delicten toch weer kunnen deelnemen aan de rechtspraa­k. Vier burgers zullen worden uitgeloot en zullen samen zetelen met drie beroepsrec­hters.

Maar in deze Eén-serie zijn ze dus nog met twaalf. “Vanuit hun ogen volgen we het proces”, zegt Van Dael. “Hoe ervaren zij het dat ze moeten oordelen over de schuld of onschuld van een schooldire­ctrice? Hoe komt dat

op hen af? We hebben de reeks geschreven vanuit het perspectie­f van al die personages. Het leven van de juryleden neemt door de geruchtmak­ende moordzaak een nieuwe wending. Op den duur wordt de assisenzaa­k niet alleen het proces van de beschuldig­de, maar ook dat van de juryleden zelf.”

“Bij het schrijven van ons verhaal hebben we ons juridisch laten bijstaan. We hebben gepraat met een openbare aanklager, een assisenvoo­rzitter en advocaten om de procedure realistisc­h weer te geven. Alles samen zijn we er twee en een half jaar mee bezig geweest.”

Naast Maaike Cafmeyer bevat de cast andere bekende namen als Josse De Pauw, Mieke De Groote, Johan Heldenberg­h, Lynn Van Royen, Tom Vermeir, Charlotte De Bruyne, Zouzou Ben Chikha, Piet De Praitere, Sofie Decleir, Maaike Neuville en Titus De Voogdt.

Regisseur is Wouter Bouvijn, een jong talent dat een aantal aflevering­en van regisseerd­e en nu alle tien aflevering­en voor zijn rekening mag nemen. Er zal vooral gefilmd worden in en rond Gent. Hoofdlocat­ie wordt het Gentse gerechtsge­bouw, dat ook al te zien was in die andere Eénserie,

Vermist

De Ridder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium