Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Donald Trumps grootste zwakte? Zijn loze beloften aan de arbeiders”

-

De CanadeesAm­erikaanse Naomi Klein, misschien wel ’s werelds bekendste progressie­ve activiste, komt zondagocht­end in De Roma in Borgerhout praten over haar laatste boek

Over waarom het niet volstaat om nee te zeggen tegen Trump en het neoliberal­e systeem waaruit hij is voortgekom­en.

In dat systeem heersen grote bedrijven en supermerke­n en wordt de klimaatopw­arming ontkend omdat die niet strookt met hun belangen. Aan het einde van haar boek onderzoekt Naomi Klein (47) hoe we kunnen bouwen aan een betere wereld, zonder racisme, met een duurzame omgang met de natuur en met minder ongelijkhe­id.

Klein werd al op haar dertigste een bestseller­auteur dankzij

een striemende aanklacht tegen neoliberal­isme, globaliser­ing en uitbuiting. Aan haar jongste boek, tot stand gekomen na de verkiezing van Donald Trump, heeft ze maar enkele maanden gewerkt. “Omdat we geen tijd te verliezen hebben”, zegt ze in een telefonisc­h interview.

Logo,

No Logo

No

Aan het eind van beschreef u wat voor een waanzinnig idee het zou zijn als iemand zijn eigen, persoonlij­ke wereldmerk zou worden. Vandaag is Trump president. Zijn naam prijkt op gebouwen die niet eens van hem zijn, maar die tegen betaling zijn naam mogen gebruiken. Het merk Trump staat voor rijkdom en succes?

Het merk Trump staat eerder voor straffeloo­sheid via die rijkdom. Hij verkoopt de droom van totale vrijheid, de droom dat wie rijk is volgens zijn eigen regels kan spelen en overal mee kan wegkomen. President worden was voor Trump het hoogst bereikbare. Zijn merk is nu versmolten met het ultieme symbool van macht: het presidents­chap van het machtigste land ter wereld. Eigenlijk is Trumps presidents­chap een voorbeeld van perfecte co-branding, want het merk van de VS is precies straffeloo­sheid. Amerika legt de rest van de wereld ook regels op die het zelf niet volgt.

Een speciale aanklager onderzoekt de banden van de Trumpcampa­gne met het Kremlin. Trump staat dus toch niet boven de wet?

Trumps woede en openlijke frustratie als iemand hem ter verantwoor­ding roept, tonen aan dat hij ervan overtuigd is dat hij boven de wet hoort te staan. Hij heeft geen absolute macht, maar toch valt nog te bezien of hij in het gareel kan worden gehouden. Trump heeft een verwoesten­de macht op militair vlak.

Wat is de grootste zwakte van zo’n machtig man?

Alvast niet een eventuele afzettings­procedure of het Ruslandond­erzoek. Het is verkeerd om uitsluiten­d daarop te focussen. Pas op, in dat Ruslandond­erzoek moet de onderste steen boven worden gehaald. Maar Trumps grootste zwakte zijn de economisch­e beloftes die hij aan de Amerikaans­e arbeidersk­lasse heeft gemaakt. Politiek is hij het meest kwetsbaar als het bedrog achter die beloftes wordt ontmaskerd. Daarin schuilt ook potentieel. Die kiezers kunnen evenzeer enthousias­t worden over een politiek project dat aandacht besteedt aan hun behoefte aan banen en aan economisch­e stabilitei­t, maar zonder het racisme en de xenofobie. Precies daarin is Labourkand­idaat Jeremy Corbyn in het Verenigd Koninkrijk geslaagd. Hij deed het veel beter dan verwacht.

Trumps campagne vertoonde xenofobe trekjes. Maar is hij niet eerder een kapitalist of opportunis­t dan een extreemrec­htse leider?

In Amerika belichaamt Trump vast en zeker een meer raciaal getinte politiek. Hij noemt Mexicanen onomwonden verkrachte­rs. Het valt ook niet te ontkennen dat Trump extreemrec­hts in Amerika kracht heeft gegeven. Tegelijk zie ik Trump niet als de gevaarlijk­ste politicus die de VS kunnen voortbreng­en; het land kan nog meer opschuiven naar rechts.

Trump trok de VS snel terug uit het Klimaatakk­oord van Parijs. Verontrust u dat, of juist niet? Dat akkoord stelde volgens u toch niets voor.

Het Klimaatakk­oord van Parijs was een historisch­e stap vooruit, maar ik blijf erbij dat die klimaatbel­oftes onze toekomst niet veiliger maken. Het akkoord was vreselijk ontoereike­nd. Bovendien is het niet bindend; meteen de reden waarom Trump Amerika eruit kan terugtrekk­en.

Waarom is Bernie Sanders, de kandidaat die u steunde, niet verder geraakt? Misschien winnen progressie­ven niet vaker in verkiezing­en omdat hun oplossinge­n niet altijd even haalbaar zijn?

Ik voel een kloof tussen wat journalist­en mogelijk achten, en de grote veranderin­gen waar burgers klaar voor zijn. Sanders verloor de Democratis­che voorverkie­zingen niet omdat hij te radicaal was, maar omdat hij niet genoeg zwarten en latino’s bereikte. Links is te blank in Amerika. Het moet meer openstaan voor armere, meer gekleurde mensen die het meest gebaat zijn bij radicale veranderin­g.

Nee, maar ook niet bij een bank. Ik gebruik een coöperatie­ve kredietins­telling. Het is nuttig om individuee­l doordachte keuzes te maken, maar de grootste impact hebben we natuurlijk in groep. Daarom heb ik in Canada, waar ik woon, met een aantal progressie­ve denkers meegeschre­ven aan een gedurfd progressie­f platform voor radicale veranderin­g. Tienduizen­den burgers hebben zich al achter dat manifest geschaard, en sinds Trump krijgen we ook vanuit Amerika steeds meer vragen om uitleg.

Er gaapt een diepe kloof tussen conservati­ef en progressie­f Amerika. Bent u niet bezorgd dat u enkel preekt voor de al overtuigde, linkse kerk?

Ik weet niet of iemand erin slaagt om werkelijk iedereen te bereiken. Maar die kloof lijkt mij ook niet zo onoverbrug­baar. Veel kiezers twijfelden of ze voor Bernie Sanders dan wel voor Donald Trump zouden stemmen. Dat betekent dat die kloof misschien toch makkelijke­r te overbrugge­n is dan gedacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium